Suđenje Lijanoviću

Lijanovićev savjetnik: ''Kronična bolest vlasti'' manjak ljudi

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 12:22 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, optuženi Stipe Šakić je rekao da su se zahtjevi za dodjelu poticaja poljoprivrednicima obrađivali metodom slučajnog uzorka.

Šakić je posvjedočio da su se predmeti, odnosno zahtjevi firmi za poticaje, obrađivali metodom slučajnog uzorka.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Dalibora Bingasa da li su na taj način odabrane i sve firme koje su spominjane tijekom suđenja a koje su dobile sporne poticaje, Šakić je kazao da jesu.

On je potvrdio i da su svi predmeti imali broj protokola, a tužiltelj je pitao zbog čega se predmeti nisu obrađivali po protokolu. Šakić je to pravdao činjenicom da se radi o velikom broju predmeta, a da je ''kronična bolest vlasti'' manjak ljudi.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Šakić je posvjedočio i da je kod njega prilikom pretresa pronađena naredba o provođenju istrage protiv Jerka Ivankovića Lijanovića.

Pojasnio je da je obitelj tada bila zabrinuta, te da je kontaktirala njega kako bi se informirala o čemu se radi.

''Papiri su ostali kod mene i prilikom pretresa su ih inspektori pronašli'', rekao je Šakić.

On je upitan i o odnosu sa Ivicom Mladinom, tadašnjim savjetnikom federalnog premijera i članom Radne grupe koja je provjeravala prijave u vezi s nezakonitostima oko poticaja.

Tužitelj Bingas je podsjetio Šakića da je ranije kazao da je ''Mladina bio svećenik, da je činio malverzacije novcem i da se nedolično ponašao sa djecom'', a da su se zajedno družili u Sarajevu.

''Nisam toliko tada znao o njemu. Bilo je to druženje nas Hercegovaca. On je rekao: ''Hajde da popijemo i da feštamo’'', ispričao je Šakić.

Nastavak suđenja je planiran za 7. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close