NSRzB

Lijanović najavio pobjedu na izborima: ''Očekujem 200.000 glasova''

Vijesti / Politika | 22. 09. 2017. u 09:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jerko Ivanković-Lijanović, lider stranke Radom za boljitak govorio je za N1 o svojim šansama da na izborima 2018. godine uđe u Predsjedništvo BiH, ali i o Izbornom zakonu i njegovim izmjenama.

On je bio na sastanku u OHR-u, a kazao je da postoje dva aspekta kod te teme.

"Tehnički aspekt, zloupotrebe, krađa glasova i politički, koji osigurava načine izbora članove Predsjedništva. Mi u stranci želimo da naši stanovnici imaju fer izbore. Utvrđena je značajna krađa glasova, imali smo te primjere. To se ne događa samo nama, nego i drugim opozicijskim strankama", ispričao je u uvodu Ivanković-Lijanović.

On tvrdi da vladajuće stranke sebi kroz izborni inžinjering osiguravaju sebi izbore, a što konkretno predlaže kao promjene.

"Umjesto osobne iskaznice da bude otisak prsta. Umjesto ručnog brojanja glasova - skener, imali bi brže rezultate. Video nadzor na biračkom mjestu. Danas svaki kafić ima video nadzor, a na izborima volja građana odlučuje o sudbini građana. Da građani budu sigurni, da taj glas završi onome kome su ga dali - a ne nekom trećem", pojasnio je.

Smatra da će do izbora 2018. godine doći, jer aktualna vlast ne funkcionira.

"Da smo kao druge zemlje, imali bi izvanredne izbore. Izborni zakon se mora promijeniti jer imamo presude suda za ljudska prava. Mi u stranci smatramo da se iz Parlamenta može birati član Predsjedništva. Kad Njemačka može, što ne može BiH. Vladajućim strankama gdje mogu provoditi politiku 'zavadi pa vladaj'. vjerujem da neće više biti manipulacija na istu formulu", ispričao je Ivanković-Lijanović.

Vrlo rano je objavio svoju kandidaturu jer ocijenjuje da stanovnici BiH moraju na vrijeme imati poznate kandidate, moraju biti dostupni javnosti, medijima.

Kazao je da je uvjeren da će pobijediti u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Meni za pobjedu treba sedam ili osam posto glasova iz cijele FBiH. Moja podrška se kreće u toj ravnini, do 10 posto. FBiH ima dva milijuna birača, moj izbor je siguran", kazao je.

"Program koji zagovaram, ukidanje županija i druge dijelove, bit će važno da imam podršku unutar Parlamenta, da dobijem što više kandidata, i onih koji će podržati program. Ne želim u Predsjedništvo ako neću imati podršku u Parlamentu", izjavio je za N1.

Važnim ocijenjuje i to kako će se formirati druge stranke i koalicije, to će pogotovo za ukidanje županija biti značajno.

Na listi stranke Radom za boljitak ima puno novih imena, potvrdio je za N1, a koja su, javnosti će biti predstavljeno uskoro.

Podsjećamo, govoreći o izborima i brojkama, i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, najavio je kako želi pobjedu od najmanje 300.000 glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close