Odlazak revolucionara

Lideri svijeta podijeljeni: Za neke je Castro povijesna osoba, za druge tiranin

Vijesti / Flash | 26. 11. 2016. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je uputio telegram sućuti kubanskom predsjedniku Raulu Castru povodom smrti njegovog starijeg brata i dugogodišnjeg kubanskog revolucionarnog čelnika Fidela Castra.

''Ime tog uglednog državnika s pravom se smatra simbolom čitave jedne ere u svjetskoj povijesti. Slobodna i nezavisna Kuba koju su on i njegovi saveznici izgradili postala je utjecajna članica međunarodne zajednice i primjer brojnim zemljama i narodima'', navodi Putin u poruci.

Ističe da je Fidel Castro bio istinski i odani prijatelj Rusije i da je dao ogroman udio u uspostavi i razvoju rusko-kubanskih veza, blisku stratešku suradnju u svim sferama.

''Taj snažni i mudri čovjek uvijek je gledao u budućnost s vjerom. On je utjelovio visoke ideale političara, građana i patriote, istinski odan svom cilju kojemu je posvetio kompletan život'', navodi ruski čelnik.

''Sjećanje na njega uvijek će živjeti u srcima Rusa'', zaključio je Putin, prenosi BBC.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je u subotu post na Twitteru u kome je spomenuo jahtu u kojoj su Fidel i Raul Castro otplovili prema Kubi kako bi pokrenuli svoju revoluciju.

''Šezdeset godina nakon što je Granma isplovila prema Meksiku, Fidel je otplovio prema besmrtnosti za sve one koji se bore za dostojanstvo svojih života. Idemo prema pobjedi, uvijek!'', navodi Maduro na tweetu.

Njegov prethodnik Hugo Chavez bio je blizak prijatelj Fidela Castra, prenosi BBC.

''Kubanski narod previše dugo je bio uskraćivan pod vlašću braće Castro. Sada je vrijeme za povratak slobode i demokracije na otok'', navodi Ros-Lehtinen u svom tweetu.

Fidel Castro utjelovio je kubansku revoluciju i u "njenim nadama i kasnije u razočarenjima", navodi francuski predsjednik Francois Hollande u priopćenju povodom smrti kubanskog revolucionarnog čelnika.

''Akter Hladnog rata, on je za Kubance predstavljao simbol ponosa u odbacivanju strane dominacije'', navodi on.

Hollande se sastao i s Fidelom i Raulom Castrom tijekom posjete Kubi u 2015., postajući prvi francuski predsjednik koji je to učinio od 1898.

On je primio Raula Castra u državnu posjetu Parizu u ovoj godini, prenosi BBC.

Međutim, postoje i politički dužnosnici koji na lik i djelo Fidela Castra gledaju potpuno drugačije. Američka kongresnica Ileana Ros-Lehtinen, koja zastupa 27. oblast na Floridi u kojoj živi većina Kubanaca u egzilu, objavila je post na Twitteru povodom smrti kubanskog revolucionarnog čelnika Fidela Castra.

''Tiranin Fidel Castro je umro, novi dan mora svanuti za ugnjeteni kubanski narod'', navodi ona.

Kopirati
Drag cursor here to close