Danas je to teško

Leković: Novinari su nekad znali tko su im 'neprijatelji'

Vijesti / Flash | 20. 06. 2017. u 11:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari su nekad znali tko im je "neprijatelj", a danas je to mnogo teže znati, izjavio je za Fenu u Beču predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Leković je bio jedan od panelista drugog dana dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je u Beču organizirao Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija.

Leković kao jedan od problema koji onda generiraju druge vidi to što je u vrijeme bivše Jugoslavije na medije utjecala politika. Međutim, u zadnjih 25 godina se taj utjecaj disperzirao i utjecaj vrše jednako politika i ljudi koji su moćni bilo zato što imaju mnogo novca ili iz nekog drugog razloga.

''Često se taj utjecaj graniči s nečim što je blizu kriminalu ili je kriminal "unutra". Ponekad je to jako teško procijeniti. Ono što bi rekli novinari, nekad si znao tko ti je "neprijatelj", a sada je to mnogo teže znati, čak i ti "neprijatelji" se mijenjaju s vremena na vrijeme'', rekao je Leković.

To je, kaže on, veliki problem koji utiče na stvaranje i gašenje medija, na uređivačku politiku. A tome treba dodati i onaj stalni problem u tranzicijskim zemljama s "nestalnom" vlašću koja bi trebala dati okvir da bi mediji mogli funkcionirati - oni koji su komercijalni da rade pod jednakim tržišnim uvjetima, a oni koji su javni da to zaista budu, kako bi novinari mogli raditi svoj posao s dignitetom i profesionalno.

''Radi se o čitavom nizu problema koji utiču jedan na drugi, pa je teško nekad reći "što je starije, kokoš ili jaje". U svakom slučaju je situacija vrlo loša. Kad se tome dodaju i globalni problemi poput financijske krize koji više pogađaju zemlje u tranziciji, kolege i ja koji pokušavamo učiniti nešto putem novinarskih udruga, osjećamo kao da smo u manjini, kao da branimo nešto što "izumire". Ali to svakako vrijedi braniti, jer ako ne budemo ono što je ostalo onda neće biti ništa. A ja se nadam da će se u budućnosti situacija ipak popraviti'',rekao je Leković za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close