Uz poštovanje Daytona

Lavrov: Probleme u BiH rješavati konsenzusom

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 18:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Moskva podržava napore za reguliranje problema u BiH na osnovu Daytonskog sporazuma, uz puno poštovanje prava sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Lavrov je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem poručio da se Rusija strogo pridržava Rezolucije 1244 i protivi se bilo kakvom revidiranju Sporazuma između Beograda i Prištine.

"Očekujemo da se problemi koji postoje rješavaju konsenzusom i da EU, koja je preuzela ulogu posrednika u tom dijalogu, bude nepristrana", poručio je Lavrov.

Ocijenio je da su njegovi današnji razgovori sa srpskim dužnosnicima u Beogradu bili jako dobri i uspješni i potvrdio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić 21. Prosinca posjetiti Moskvu.

Na spekulacije medija da je premijer Rusije Dmitrij Medvedev odustao od posjete Beogradu, Lavrov je rekao da mediji oko toga ne treba da prave senzaciju i da će Medvedev svakako doći u Beograd kada to bude odgovaralo dinamici bilateralnih susreta. Ministar Dačić istaknuo je da bez Rusije nije moguće zaštititi teritorijalni suverenitet i integritet Srbije i poručio da Srbija nikada neće biti antiruska država, kao što su neke države postale. "Isto tako, ne želimo da budemo ni članica NATO", poručio je Dačić.

Naglasio je i da očekuje da će nakon posjete premijera Srbije Vučića Moskvi 21. prosinca, Srbija još više učvrstiti svoju vojnu moć. "Naravno, to ne znači da prijetimo bilo kome ", rekao je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close