Zakon o integraciji

Kurz za zabranu burki u Austriji

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 18:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz danas se izjasnio za zakonsko uvođenje zabrane nošenja burki i uvođenje korisno društvenoga rada za izbjeglice.

Te promjene ministar Kurz planira unijeti u novi Zakon o integraciji koji je u pripremi, piše Hina.

Nošenje burki Kurz uopće ne smatra isticanjem vjerskog simbola već znakom “paralelnog društva” koje Austrija ne misli tolerirati migrantima.

Kurz planira uvesti takozvane ''poslove za jedan euro'' za izbjeglice, a tko ne pristane raditi društveno korisne poslove, imat će smanjenu državnu socijalnu pomoć.

Ministar misli da je vrlo važno zaposliti izbjeglice jer, kazao je, ''tko ne radi ima vremena razmišljati o glupim stvarima''.

Podsjetimo, u Francuskoj je  od 2011. godine zabranjeno nošenje burke i nikaba, a svatko tko javno nosi nikab ili burku može biti kažnjen sa 150 eura i obveznim pohađanjem tečaja o francuskom državljanstvu.

Trenutno se u Francuskoj zahuktava priča o zabrani kostima koji pokriva čitavo tijelo 'burkinija'.

Premda je francuski premijer Manuel Valls odbio nacionalni zakon o zabrani burkinija, izrazio je razumijevanje za odluku gradonačelnika Cannesa i drugih mjesta koja su uvela zabranu nošenja takvog kupaćeg kostima za žene, piše regionalni list 'La Provence'.

Kako prenosi Frankfurter Allgemeine, prvi čovjek francuske vlade napominje da 'burkini' nije izraz nove mode, nego je to ''preslik jedne političke namjere, izraz anti-društva, koje je posebno usmjereno na podčinjavanje žene“.

Valls je ujedno podsjetio i na kriterije iz 2004. kojima se onemogućuje korištenje upadljivih religijskih simbola u francuskim školama te na zabranu nošenja burki od prije pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close