Napeto

Kurdski referendum: Irak i Turska spremaju vojsku

Vijesti / Svijet | 26. 09. 2017. u 07:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Iraka usvojio je odluku o slanju i angažmanu vojnih snaga u Kirkuku i drugim regijama s neriješenim statusom na sjeveru zemlje.

"Parlament je donio odluku da vlada Iraka pošalje vojne snage kako bi brinule o sigurnosti građana u Kirkuku i drugim regijama s neriješenim statusom na sjeveru zemlje", navodi se u priopćenju rukovodstva iračkog parlamenta.

U priopćenju se navodi da je parlament jučer usvojio i odluku o zatvaranju svih graničnih prijelaza koje kontrolira Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka.

Parlament je također usvojio odluku o preuzimanju kontrole nad naftnim resursima u Kirkuku i o suspenziji svih državnih službenika koji su toj regiji izašli na sporni referendum, prenosi TRT.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da će Turska vojno intervenirati istog trenutka ako na terenu budu konkretne prijetnje po bratske Turkmene na sjeveru Iraka.

Cavusoglu je u intervjuu za tursku televiziju ''A Haber'' istaknuo kako su Ustavom Iraka precizno uređena prava i obaveze Kurdske regionalne uprave na sjeveru te zemlje i da je referendum o nezavisnosti te regije neustavan i neprihvatljiv.

Šef turske diplomacije podsjetio je da je na zahtjev Turkmena Ustavni sud zabranio održavanje spornog referenduma na sjeveru Iraka, te da su na to upozorili svi važni akteri međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, SAD, Tursku, Veliku Britaniju i Francusku.

Tijekom posjete Erbilu u kolovozu, Cavusoglu je rukovodstvu Kurdske regionalne uprave kazao da Turska podržava ustavna prava te regije, ali da se strogo protivi održavanju jednostranog referenduma.

''Premijer Kurdske regionalne uprave Necirvan Barzani je kazao kako će učiniti sve kako Turska kaže, ali vidimo da se tako ne ponašaju. Za nas je taj referendum ništavan i naš sugovornik ubuduće će biti službeni Bagdad'', kazao je Cavusoglu i dodao da dobronamjerni savjeti i upozorenja Turske nisu slušani i da više ništa neće biti isto.

Podsjetivši da su resorni ministri i dužnosnici turske vade formirali koordinacijsko tijelo koje će u suradnji s iračkom vladom u Bagdadu odrediti buduće mjere predostrožnosti i sankcija, Cavusoglu je kazao da će te mjere uskoro biti poznate.

''O pitanjima granice, carina, nafte i drugim temama naš sugovornik je sada službeni Bagdad. Odlukom o referendumu Kurdska regionalna uprava se odrekla prava koja joj jamči Ustav Iraka. Jednostranom odlukom o referendumu krenuli su drugim putem za koji smo im rekli da će imati posljedice i sada će se suočiti s tim posljedicama'', poručio je Cavusoglu.

Na upit koliko je blizu ili daleko moguća vojna intervencija Turske na sjeveru Iraka, Cavusoglu je kazao kako se to tako ne može kvalificirati jer sve ovisi o situaciji na terenu.

''Sve ovisi o situaciji na terenu. Intervenirat ćemo odmah ako budu ugrožena naša braća Turkmeni, ali za to nema plana. U isto vrijeme mi trgujemo s Irakom i imamo zadaću da štitimo naš transport robe tamo. Iskoristit ćemo sva međunarodna prava i ovisno o situaciji i u kontaktu sa vladom Iraka ćemo poduzeti sve potrebne mjere'', zaključio je Cavusoglu, prenosi TRT.

Glasnogovornik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, Keyvan Husrevi, izjavio je kako je ta zemlja zatvorila svoj zračni prostor za Regionalnu kurdsku upravu na sjeveru Iraka.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) javila je kako je "Iran na zahtjev iračke centralne administracije zatvorio svoj zračni prostor za Regionalnu kurdsku upravu na sjeveru Iraka".

"Zaustavljeni su letovi iz Iraka ka gradovima Suleymaniye i Erbilu, kao i iz našeg zračnog prostora ka Regionalnoj upravi na sjeveru Iraka. Ukoliko bude održan referendum zatvorit će se i kopnene granice", izjavio je Husrevi. Navodi se kako je centralna Vlada Iraka zatražila da Iran zatvori svoje granice za Regionalnu kurdsku upravu.

Kopirati
Drag cursor here to close