Borbe

Kurdi protjerali Islamsku državu iz 14 kršćanskih sela

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 11:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdske snage su protjerale džihadiste iz grupe Islamska država iz 14 asirskih kršćanskih sela na sjeveroistoku Sirije koja su oni kontrolirali od veljače, priopćila je u srijedu jedna nevladina organizacija.

''Nakon desetodnevne ofanzive, kurdski borci su početkom tjedna preuzeli kontrolu nad 14 asirskih sela koje je Islamska država kontrolirala od veljače'', izjavio je agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Kada su džihadisti zauzeli ova sela iz njih je pobjeglo više od 5.000 ljudi. Islamska država još uvijek drži kao taoce 210 Asiraca.

Asirci su među najstarijim zajednicama koje su prešle na kršćanstvo i ima ih oko 30.000 u Siriji, što je 2,5 posto od 1,2 milijuna kršćana u zemlji.

Oni žive u 35 sela u pokrajini Hassake, na sjeveroistoku Sirije. Ta sela danas drže kurdske snage, a neka sela drži režimska vojska.

Oussama Edward, direktor Asirske mreže za ljudska prava (RADH) sa sjedištem u Stockholmu, kazao je da su "Kurdi mogli preuzeti kontrolu u selima nakon što je međunarodna koalicija predvođena američkim snagama izvela zračne napade na džihadističke snage".

Kopirati
Drag cursor here to close