"We did it!"

Ku-Klux-Klan slavi Donalda Trumpa kao novog predsjednika

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 21:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zloglasna američka rasistička organizacija Ku-Klux-Klan s velikim je oduševljenjem čestitala Donaldu Trumpu na preuzimanju dužnosti predsjednika SAD-a.

"Uspjeli smo! Čestitke Donaldu Trumpu, predsjedniku SAD-a!", poručio je putem Twittera David Duke, bivši vođa klana, odmah nakon predsjedničke inauguracije.

Već nakon objave izborne pobjede Donalda Trumpa, Duke je poručio: Bože, blagoslovi Donalda Trumpa! Došlo je vrijeme za prave poteze, došlo je vrijeme da vratimo Ameriku!

Ku-Klux-Klan je već u vrijeme same izborne kampanje puno pažnje posvećivao Trumpu. Njihov istaknuti časopis „The Crusader“ posvetio mu je čitavu prvu stranu.

Poručili su budućem predsjedniku - Učini Ameriku ponovno velikom!

„The Crusader“ smatra velikom Ameriku kakva je, prema njihovome shvaćanju, bila u trenucima svoga nastajanja: Republika bijelih ljudi, kršćanska i suverena u svakom smislu.

Izborni tim Donalda Trumpa, koji je vodio njegovu kampanju, kritizirao je članak Ku-Klux-Klana.

"Gospodin Trump i njegov tim odriču se svake vrste mržnje", poručili su.

Kazali su također kako takvi stavovi nemaju ništa zajedničko sa stavovima milijuna pristalica Donalda Trumpa u Americi, koji nisu ni rasisti ni netrpeljivi prema drugačijima.

Ipak, mediji podsjećaju kako je još u veljači 2016. godine u CNN-ovoj emisiji „State of the Union“ tadašnji predsjednički kandidat Trump odbio osuditi Ku-Klux-Klan nakon jednog sukoba s njihovim protivnicima u Kaliforniji.

"Tražite od mene da osudim jednu skupinu o kojoj ništa ne znam", odgovorio je Trump na novinarsko pitanje.

Ku-Klux-Klan osnovan je u Americi 1865. godine, s ciljem da propagira superiornost bijele rase, boreći se protiv crnačkog stanovništva i njihovih prava i sloboda, ali i protiv novih useljenika, Židova i skupina kao što su homoseksualci.

Inače, Ku-Klux-Klan nije jedina ekstremistička skupina koja podržava Trumpa kao predsjednika. Mnoge druge proslavile su njegovu pobjedu, pozivajući ga da 'očisti' Ameriku.

Kopirati
Drag cursor here to close