Uvijek vrelo

Kuha se: Vučić spriječio rat, Srbi neće moći na Kosovo

Vijesti / Flash | 16. 01. 2017. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne treba se uzbuđivati zbog političkih igara "vlakovima i avionima", rekao je albanski premijer Edi Rama nakon napetosti koje je izazvalo zaustavljanje srbijanskog vlaka na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica.

"Ove igre s vlakovima i avionima su političko manevriranje političkim rezultatima", izjavio je Rama te dodao kako će "Srbi na Kosovo moći ući samo kao turisti", prenosi B92.

Vlak na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano "Kosovo je Srbija", a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a, zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu kako je osobno tražio zaustavljanje vlaka Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontroliraju putnike.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u nedjelju je izjavio kako će svaki sljedeći pokušaj Prištine izazvati sukob i "završiti loše".

Nikolić je rekao kako je Srbija spremna poslati oružane snage na Kosovo, ako tamošnji Srbi bude ugroženo.

Kosovski predsjednik Hashim Thači rekao je da se "nada da je Beograd naučio lekciju", dok je kosovski premijer Isa Mustafa naveo da "Srbima sa Kosova i Metohije nije potrebna zaštita Beograda jer ih štiti Priština".

Kopirati
Drag cursor here to close