Samo kod nas

Krivotvorenjem licenci i prijavom mrtvog radnika zaradio pola milijuna maraka

Vijesti / Crna Kronika | 19. 04. 2017. u 08:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnik poduzeća Karan iz Prijedora, inicijala S.K., osumnjičen je da je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko pola milijuna KM.

S.K. se tereti da je u razdoblju od studenog 2011. do listopada 2016. godine, koristio licencu za izvođenje elektroinstalacija i građevinskih radova na objektima standardne konstrukcije, iako poduzeće za to nije ispunjavalo zakonske uvjete, potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor.

Na taj način je svoje poduzeće stavljao u povoljniji položaj prilikom prijavljivanja na natječaje te ugovaranja i realizacije poslova.

Osumnjičeni je koristio i krivotvorenu licencu za izradu i reviziju projektne dokumentacije, na osnovu koje je tijekom 2012.godine izradio projekt za izgradnju stubne transformatorske stanice i kablovskih vodova, za jedno privatno poduzeće u Prijedoru, za koju je kao glavnog inženjera imenovao bivšeg radnika svog poduzeća, a koji je preminuo prije kompletiranja same projektne dokumentacije.

Također, nakon smrti drugog zaposlenog inženjera u navedenoj firmi, osumnjičeni nije izvršio odjavu radnika u nadležnoj poreznoj upravi, već je, dovodeći u zabludu radnike Porezne uprave, pribavio uvjerenje o zaposlenju navedenog radnika, na osnovu kojeg je od nadležnog ministarstva pribavio licencu za svoju firmu, a potom retroaktivno odjavio preminulog radnika.

Na ovaj način osumnjičeni je za svoje poduzeće pribavio protupravnu imovinsku korist u vrijednosti ugovorenih i realiziranih poslova, u ukupnom iznosu od 511.383,87 ?M, te preuzimanjem tih poslova oštetio konkurentska poduzeća.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor su protiv S.K. Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka podnijeli izvještaj zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zloupotreba ovlasti u gospodarstvu, krivotvorenje ili uništavanje službene isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close