Nije jednostavno

Krišto: Pitanjima se želi vidjeti koliko smo kao država usklađeni s EU

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 09:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bit pitanja iz Upitnika Europske komisije je vidjeti koliko smo kao država usklađeni s Europskom unijom kojoj težimo, te što smo još obvezni napraviti, ocijenila je u intervjuu za novi broj magazina "Dani" prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

''BiH je doista dobila Upitnik koji sadrži više od 3.000 pitanja, a koja se odnose na različita područja kao što su na primjer vladavina prava, temeljna prava čovjeka, funkcioniranje demokracije, ekonomski kriteriji, sposobnost prihvaćanja obveza članstva u EU, transportne politike, energija, poljoprivreda, oporezivanje, obrazovanje, obrana, itd. Uglavnom vidjela sam da se radi o nekih 400 stranica obujne građe, to jeste pitanja na koja smo se, u sljedećem razdoblju, obvezali dati'', kazala je Krišto.

Što se tiče pitanja i njihove "težine", kaže da je dovoljno reći da su dana BiH, u kojoj ništa nije jednostavno.

''Također, mogu reći da su pitanja jednostavno takva kakva jesu, a njihova bit je vidjeti koliko smo kao država usklađeni sa Europskom unijom kojoj težimo, te što smo još obvezni napraviti, posebno na polju usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa europskim acquisima, da bismo postali punopravni član EU'', navela je Krišto.

Smatra da je teško dati konkretnu procjenu koliko će vremena biti potrebno za dostavljanje odgovora na sva navedena pitanja iz Upitnika, posebno uzimajući u obzir specifično uređenje Bosne i Hercegovine, nadležnosti različitih razina vlasti, a samim time i veliki broj subjekata uključenih u ovaj posao.

''Usprkos tome, ja kao zastupnica iz reda HDZ-a BiH mogu reći da ćemo kao i dosada, i pojedinačno i kao stranka činiti sve da obveze koje smo preuzeli na europskom putu ispunimo u zadanom vremenu. Uvjerena sam da će i Mehanizam koordinacije profunkcionirati u punom kapacitetu i pokazati se kao još jedan od naših direktnih doprinosa europskom putu za koji se HDZBiH sa Draganom Ćovićem na čelu od početka zalaže'', rekla je između ostalog, Krišto za "Dane".

Kopirati
Drag cursor here to close