'ta će kamere

Kriminalci u Mostaru ne miruju: Rafalnom paljbom po kamerama

Vijesti / Flash | 03. 05. 2016. u 13:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanjem deset nadzornih kamera na ključnim mjestima u Mostaru, uspješnost rada mostarske policije značajno je porasla.

Visoka rezolucija koja je omogućila prepoznavanje lica i praćenje automobilskih tablica, dovela je do naglog porasta rješavanja kaznenih djela. Kriminalci, međutim, ne miruju, pa je u posljednje vrijeme uništeno nekoliko kamera na ulicama grada na Neretvi, prenosi Oslobođenje.

25 zrna

Nadzorne kamere na sjevernom izlazu iz grada, koje su služile kao pomoć prilikom rješavanja teških kaznenih djela poput krađe automobila uništene su još prije godinu. Nedavno su po drugi put postavljene, ali su radile svega tri dana prije nego što su ih nepoznati počinitelji ponovo uništili, i to ni manje ni više - rafalom ispaljenim iz vatrenog oružja.

Kamere se oštećuju na različite načine. Osim rafalnom paljbom, na njih se baca kamenje, a ponekad ih se pokušava prekriti crnim sprejom. U ovom trenutku u Mostaru je raspoređeno deset kamera, koje su meta konstantnih napada. Policija je u pomoć pozvala i građane Mostara.
Prema najavama iz županijskog MUP-a, u Mostaru će uskoro biti instalirano petnaest novih kamera, koje će znatno proširiti prostor koji nadzire mostarska policija. I dalje je to daleko od optimalne brojke od 76 kamera koje bi omogućile pokrivenost od 90 posto cijelog gradskog područja.

Ograničena sredstva

Više od 70 kamera će, prema riječima Pere Pavlovića, glasnogovornika županijske Vlade, biti postavljeno u određenom vremenskom razdoblju. Istina, sredstva su ograničena, ali će se ipak iznaći za ovu namjenu.

‘’Sve ono što je na tragu povećanja sigurnosti građana, svakako valja učiniti’’, rekao je Pavlović.
U slučaju da postoji optimalan broj kamera, one bi prema navodima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije mogle štititi jedna drugu, te ih kriminalne grupe ne bi tek tako mogle uništavati. Inače, cijena jedne nadzorne kamere iznosi oko tri i pol tisuće maraka.

O njihovoj učinkovitosti i važnosti nedavno je govorio i županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda, koji je tom prilikom iskazao potrebu povećanja broja kamera, ali i uvezivanja videonadzora sa ostalim općinama u HNŽ-u, koje su mnogo bolje “pokrivene” u odnosu na Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close