Kraj kalifata?

Krenuo završni napad na srce Islamske države

Vijesti / Svijet | 06. 06. 2017. u 16:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijske paravojne postrojbe predvođene Kurdima, a koje podupiru Sjedinjene Države, u utorak su pokrenule operaciju zauzimanja Rake (Raqqa), neslužbene sirijske prijestolnice Islamske države (IS).

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih paravojski, približavaju se Raki od pokretanja ofenzive na taj grad započete u studenom 2016. godine. Koalicija predvođena SAD-om SDF-u daje potporu zračnim napadima i specijalnim kopnenim postrojbama.

SDF već mjesecima opkoljuje Raku sa sjevera, istoka i zapada, boreći se protiv otpora džihadista koji su taj grad koristili kao bazu za planiranje napada u inozemstvu. Trenutno je jedini način da pobjegnu iz grada onaj putem brodova južno od Eufrata jer su savezničke snage uništile nekoliko mostova.

Napad na Raku stvorio je dodatne probleme za samoprozvanu Islamsku državu kojoj prijeti potpuni poraz nakon što su pred potpunim gubitkom i drugog najvećeg iračkog grada Mosulu. U povlačenju su i na svim bojištima diljem Sirije.

Raka je šesti najveći grad u Siriji i leži na rijeci Eufrat, oko 90 kilometara od turske granice. Grad se nalazi 40 kilometara nizvodno od brane Tabqa, najveće u Siriji, iza koje se nalazi jezero Assad, također najveće u toj bliskoistočnoj državi.

IS je grad osvojio u siječnju 2014., preuzevši kontrolu od skupina koje su se pobunili protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ujedinjeni narodi su u ožujku procijenili da se u gradu nalazi oko 200 tisuća ljudi, što je sličan broj kao prije rata. Britanska promatračka organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje da se u Raki još uvijek nalazi oko 150 tisuća civila.

Prema podacima koalicije koju predvodi SAD, tamo se nalazi i oko 3-4 tisuće boraca IS-a koji su se pripremili za napad na grad.

Koalicija je isticala kako će paziti da ne bude civilnih žrtava u bombardiranjima Sirije i Iraka, no ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda izrazio je zabrinutost oko sve više izvještaja o stradanju civila. Ured tvrdi kako su militanti IS-a civilima navodno zabranili napuštanje gradova.

Dhihadisti su u Raki uveli vrlo strogu interpretaciju islamskog zakona i provodili svakodnevna javna smaknuća, bičevanja i nasilna kažnjavanja za kršenja pravila.

Od prošle je godine iz područja oko tog grada izbjeglo više desetaka tisuća stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close