Krađa

Krali pijesak, ugljen i šumu, a policajac im odavao policiju

Vijesti / Crna Kronika | 14. 11. 2016. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Damira Džambića (39), Maria Jurića (22), Rudolfa Pejića (59), Nijaza Imširovića (47), Eldina Saburovića (32) i Amira Balukovića (46), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili veći broj kaznenih djela u vezi sa krađom i prodajom uglja i kvarcnog pijeska, sječom šume ili odavanjem službene tajne.

Džambić i Jurić su osumnjičeni da su kao suučesnici počinili kazneno djelo 'Teška krađa'. Odnosno da su u periodu od rujna do studenog 2016. godine na području Tuzle, na ležištima kvarcnog pijeska i uglja o kojima brigu vode i upravljaju Rudnici uglja Kreka Tuzla, bez zaključenog ugovora o koncesiji za eksploataciju sa nadležnim županijskim ministarstvom, koristeći različitu mehanizaciju i kamione, iskopavali, odvozili i prodavali veću količinu kvarcnog pijeska i uglja različitim osobama.

Na taj način su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili proračun Federacije BiH, Tuzlanske županije i Rudnika Kreka u većem iznosu.

Pejić, Imširović i Jurić su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo 'Šumska krađa' u sticaju sa kaznenim djelom 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela'. Odnosno da su u istom periodu na većem broju lokacija u okolini Tuzle, na gazdinstvima kojima upravlja JP Šume TŽ i u privatnim šumama, koristeći različite alate i mehanizaciju i angažirajući i druge ljude da rade za njih, posjekli, odvezli i prodali veću količinu drvenih trupaca i sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, a oštetili JP Šume TŽ i druge vlasnike u većem iznosu.

Saburović je osumnjičen da je počinio kazneno djelo 'Prikrivanje', odnosno da je u istom periodu u Lukavcu kupovao drvene trupce od Imširovića, odvozio ih u krug obiteljske pilane, obrađivao ih, te Imširoviću za trupce plaćao preko računa trećih osoba koje su po njegovom nagovoru otvarali u komercijalnim bankama.

Baluković je osumnjičen za kazneno djelo 'Odavanje službene tajne', odnosno da je u studenom 2016. godine kao pripadnik MUP-a TŽ, Saburoviću otkrio povjerljive informacije o istrazi koju su vodili pripadnici policije i Tužiteljstvo, i učinio mu dostupnim podatke o materijalno-tehničkim sredstvima MUP-a TŽ. Dakle, drugim osobama priopćio i učinio dostupnim podatke koji su službena tajna.

Podsjećamo, pripadnici MUP-a TŽ su 10. studenog 2016. godine, po naredbama nadležnih općinskih sudova i nalogu Tužiteljstva, izvršili pretrese na devet lokacija na području Tuzle, Lukavca i Živinica, kada su osumnjičeni i lišeni slobode, te su privremeno oduzeli nekoliko radnih strojeva, teretnih motornih vozila, traktora, motornih pila, te manju količinu oružja i streljiva.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su predati u nadležnost Tužiteljstva, donesena je naredba o provođenju istrage, te su i ispitani. Istraga je u tijeku, navodi se u izvješću iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close