(ne)konstitutivni

Koordinacija Srba: Nelegalni odbor dikriminirao Srbe pri natječaju u MUP HNŽ-a

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 12:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koordinacija srpskih udruga Mostara poziva OHR, OSCE i ured Ombudsmana za ljudska prava da reagira i poduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog konstantnog kršenja prava srpskog naroda na području HN Županije pri raspisivanju natječaja za prijem pripravnika, sezonskih radnika i prijema u radni odnos radnika na svim nivoima vlasti, od Vlade HNŽ do Grada Mostara i lokalnih uprava i njihovih ovisnih poduzeća'', napisali su iz Koordinacije srpskih udruga.

Najsvježiji primjer je, kažu iz Koordinacije, provedeni natječaj od strane MUP-a HNŽ, gdje je od 70 kandidata za policajca prošlo tek troje Srba, i ako u MUP-u HNŽ po važećim zakonskim propisima nedostaje najviše Srba u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

''Što se tiče mlađih inspektora od njih pet nije prošao nijedan Srbin, a po važećim zakonskim propisima ovdje je još nepovoljnija situacija za naš narod. Također je upitno i imenovanja policijskog odbora u HNŽ-u na, po svemu sudeći, zakonski nelegalan način i kršenje procedura od strane Vlade HNŽ. Taj nelegalni odbor je izvršio diskriminaciju kandidata iz reda srpskog naroda na nedavnom konkursu za prijem policajaca i mlađih inspektora u MUP HNKŽ'', pišu iz Koordinacije.

Iz koordinaicje upozoravaju da se svakodnevno pokazuje stalna politika diskriminacije Srba od strane HDZ-a i SDA-a, te da je ovaj put bila umiješana u odlučivanju prilikom izbora kandidata i nacionalnoj strukturi primljenih kandidata, direktno kršeći zakon.

''Nije nam poznato, ali je skandalozno kako su se svi grubo poigrali sa srpskim narodom i kako su na osnovu nacionalne pripadnosti diskriminirali kandidate iz reda srpskog naroda. Od tri srpska kandidata koji su prošli, samo je jedan stalno nastanjen na području HNŽ'', napisali su iz koalicije Srba pozivajući sve predstavnike Vijeća Ministara BiH, da se uključe u ovu problematiku kršenja prava Srba u HNŽ.

''U HNŽ-u nažalost Srbi još uvijek nisu ni konstitutivni narod'', navode iz Koordinacije Srba Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close