Stručnjaci

Kod piromana vatra budi erotsko uzbuđenje i bijes

Vijesti / Flash | 25. 07. 2017. u 06:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Piromani su često osobe slabijih intelektualnih sposobnosti i slabijeg obrazovanja, često žive u nepovoljnim životnim okolnostima što se tiče socio-ekonomskog statusa te su među njima česti uživaoci alkohola i droga'', rekla je za riječki Novi list predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka, prof.dr.sc Ika Rončević Gržeta.

Kaže kako jedan broj piromana boluje od neke od neuroloških ili duševnih bolesti.

''Najčešće su epilepsija (padavica) te intelektualne teškoće dok neki od njih imaju druge poremećaje poriva, poremećaje osobnosti, organska oštećenja mozga, bipolarni poremećaj ili neki od psihotičnih poremećaja. Počinitelji takvih djela vrlo često su pod utjecajem alkohola prije samog čina'', rekla je.

Liječnica kaže kako je piroman osoba koja ponavljano podmeće požar na određenim objektima bez, za okolinu razumljiva razloga i stalno je okupirana vatrom i predmetima koji su povezani s požarima.

''Piroman može podmetati požar sporadično, s dužim međuintervalima, a neki imaju svakodnevne porive takvog tipa. Piromanija je izuzetno rijetka pojava. Piromanija prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti spada u skupinu Poremećaja kontrole poriva. Prve klasifikacije bolesti piromaniju su smatrale jednim oblikom manije'', kaže prof.dr.sc Rončević Gržeta i dodaje kako se požar može podmetati iz osvete, iz koristoljublja ili zbog prikrivanja nekog drugog zlodjela.

Navodi kako za vrijeme samog čina izazivanja požara mogu biti prisutni različiti osjećaji i oni ovise o nizu čimbenika kao: obilježja ličnosti, vodeći simptomi nekog od duševnih poremećaja – ukoliko su prisutni, povod ili motiv podmetanja požara itd.

''Kod većine je prisutna osjećaj jakog uzbuđenja često kvalitete erotskog uzbuđenja, potom napetost, nemir, bijes i neprijateljsko raspoloženje uz potrebu za osvetom, a kod nekih promjenljivo, iritabilno raspoloženje ili depresivno raspoloženje. Mogu biti prisutni i somatski simptomi kao glavobolja, lupanje srca, bol u žličici ili zujanje u ušima. Nakon što je požar podmetnut, piroman osjeća snažno uzbuđenje, fascinaciju vatrom, privlačnost i znatiželju vezanu za požar koja se odnosi na sredstva za gašenje kao i posljedice požara. Nakon podmetanja požara ili promatranja požara ili njegovih posljedica kod piromana se obično javlja osjećaj užitka, zadovoljstva ili olakšanja. Piromani su često fascinirani opremom za gašenje i skloni su uključiti se kao dragovoljci u gašenje požara i dugo se zadržavati na požarištu. Uporno poriču krivnju za djelo čak i kad su suočeni s jasnim dokazima'', navela je, između ostalog, prof.dr.sc Rončević Gržeta.

Kopirati
Drag cursor here to close