Nacionalni interesi

Klub Bošnjaka ponovno stavio veto na odluke o referendumu u RS-u

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 21:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na odluke Narodne skupštine RS-a u vezi s konstatiranjem rezultata referenduma u RS-u, koji je održan 25. rujna 2016. godine o 9. siječnja 'Danu RS-a', koji je osporio Ustavni sud BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je danas Feni da su pokrenuli odluku o vitalnom nacionalnom interesu na izvještaj o konstatiranju rezultata referenduma, održanog 25. rujna 2016. godine, o neustavnom 9. siječnja "danu RS-a“, piše Fena.

Veto su stavili i na odluke Narodne skupštine RS-a od 9. veljače o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma, te o davanju posebnog ovlaštenja toj komisiji u dijelu koji se odnosi na sudjelovanje u postupku u Ustavnom sudu BiH te na zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije u eventualnim sudskim procesima

Ove odluke su 9. veljače po drugi put usvojene u Narodnoj skupštini RS-a, nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo da su objavljene u “Službenom glasniku RS-a”, prije nego što su se o njima izjasnili klubovi u Vijeću naroda RS-a.

Hadžiomerović je danas u izjavi za Fenu ponovio da se pomenutim referendumskim pitanjem razmatranim u Narodnoj skupštini krši Ustav, Daytonski sporazum i odluke Ustavnog suda BiH, koji je zabranio održavanje referenduma, a nakon što je on ipak proveden, osporio njegove rezultate.

''Ovim se nastavlja nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Informaciju ćemo proslijediti i Tužiteljstvu BiH koje vodi postupke saslušanja političara iz RS-a u vezi s održavanjem referendum u RS-u rujnu prošle godine'', rekao je Hadžiomerović ukazujući da su na to upozoravali i predstavnici međunarodne zajednice, te očekuju da to uvaži i Ustavni sud RS.

Pitanje zaštite vitalnog Klub Bošnjaka je danas pokrenuo i na Zakon o osnovnom obrazovanju u RS-u, jer smatraju da se njime nastavlja diskriminacija bošnjačkih učenika u obrazovnom sustavu RS-a.

Hadžiomerović je izrazio razočarenje što je u tom zakonu i onako nejasna ustavna norma o upotrebi jezika u RS još više uopćena.

''Umjesto ustavne odrednice da se u RS koristi 'jezik srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda', sada je u zakonu rečeno 'nastava u osnovnom obrazovanju se izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda', što je još uopćenije nego u Ustavu, od koga je zakon niži akt. Ovim se još više ide u diskriminaciju'', rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda.

Osim u vezi s jezikom, na zakon imaju još primjedbi, što su obrazložiti u amandmanima.

Kopirati
Drag cursor here to close