Malo milosti?

Kerry osudio "ratne zločine" režima u Siriji

Vijesti / Svijet | 10. 12. 2016. u 16:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadne sile u subotu su zatražile od sirijskog režima i Rusije da dopuste civilima da napuste istočni Alepp u vrijeme kada Moskva izvodi zračne udare po preostalim pobunjenicima u gradu, dok je američki državni tajnik John Kerry izjavio da je "neselektivno" bombardiranje ravno ratnim zločinima.

U subotu je pokrenuta nova runda diplomacije o Siriji dok su ministri vanjskih poslova zapadnih i arapskih pristalica sirijske opozicije u Parizu raspravljali o patnjama Aleppa, a ruski i američki dužnosnici razgovarali su o istoj temi u Ženevi.

Kerry je izjavio da je "neselektivno bombardiranje" koje izvode snage predsjednika Bašar al-Asada u Aleppu ravno ratnim zločinima i pozvao je njegove ruske mentore da interveniraju.

"Neselektivno bombardiranje od režimskih snaga krši vladavinu zakona, ili u brojnim slučajevima predstavlja zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", izjavio je Kerry nakon sastanka u Parizu.

Pozvao je ruske vlasti da "učine sve što je u njihovoj moći kako bi se to okončalo".

"Rusija i Assad imaju trenutak u kome su u dominantnom položaju da pokažu malo milosti", kazao je Kerry.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault izjavio je da je, iako nikakav sporazum nije postignut na pariškom sastanku, sirijska opozicija objavila kako je voljna da nastavi pregovore bez ikakvih preduvjeta, prenosi AFP.

Carter: Washington šalje još 200 vojnika u Siriju

"Washington će poslati još 200 vojnika u Siriju kako bi pomogli savezu kurdskih i arapskih boraca da preotmu posljednji bastion Islamske države, Raqqe" izjavio je u subotu američki ministar obrane Ashton Carter.

"Mogu vam danas reći da će Sjedinjene Države razmjestiti približno 200 dodatnih američkih vojnika u Siriji", poručio je Carter tvorcima politike u bahreinskoj prijestolnici Manami.

Oni će biti pridodani 300 pripadnika američkih specijalnih snaga koji su već u Siriji kako bi pomogli kurdsko-arapskim trupama koje su u posljednjim sedmicama pokrenule ofanzivu na Raqqu.

Ta operacija podudara se s iračkim naporima na preotimanju Mosula uz američku podršku.

Dva grada posljednji su veliki urbani centri pod kontrolom Islamske države nakon što su džihadisti pretrpjeli niz gubitaka teritorije u Iraku i Siriji u protekloj godini.

Carter je poručio sigurnosnom forumu Manama dijalog da će među pojačanjima biti eksperti za demontiranje bombi i treneri kao i specijalne snage.

Autobombe i široka mreža eksplozivnih zamki i mina omiljena su oružja džihadista koji se bore da obrane ostatke svog "kalifata" koga su proglasili širom Iraka i Sirije u 2012.godini, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close