Popis povjeritelja

Kaznena prijava protiv Nikšića i Krajine

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travničko advokatsko društvo podnijelo je kaznenu prijavu protiv Nermina Nikšića, premijera Vlade FBiH, Ante Krajine, federalnog ministra financija, Petra Ivoševića, pomoćnika ministra u Sektoru za trezor u federalnom Ministarstvu financija i Melihe Mujezinović - Katana, zaposlene u Vladinom Uredu za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, zbog kaznenog djela neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH.

Prema navodima prijave, kako prenosi Oslobođenje, navedena četvorka je svjesno zanemarila obvezu da načini popis povjeritelja, koja bi bila osnova za planiranje sredstava za isplatu, uz naznaku razdoblja u kojem se isplata planira izvršiti tako da bi svi povjeritelji mogli znati kada će biti namireni.

''Iako je Ustavni sud BiH naložio strogo poštivanje redoslijeda za namirenje, to nije ispoštovano. Prema našim saznanjima, iznos od 35.000.000 KM, koji je bio planiran u proteklim godinama za izvršenje sudskih presuda i rješenja, isplaćen je mimo liste. Isplate su vršene na način da je Vlada FBiH donosila odluke o zaključenju ugovora o izvansudskim nagodbama, tako da je u cjelini suspendirana primjena Zakona o izvršnom postupku FBiH i na taj su način kršena prava povjeritelja, u ovom slučaju radnika namjenske industrije u FBiH. Odgovorne osobe iz prijave počinile su niz radnji kako bi u povoljniji položaj dovele samo jednu grupu povjerilaca koji su članovi sindikata'', rekao je za Oslobođenje Adil Lozo, jedan od predstavnika povjeritelja.

Ante Krajina, federalni ministar financija, ističe pak kako je Vlada imala sporazume sa Sindikatom uposlenika državnih službenika i namještenika.

''Ti su se uposlenici, članovi Sindikata, odrekli prava na kamate, a nakon toga potpisan je sporazum da im se glavnice i troškovi postupka isplate u dvije rate, u roku od godinu. Mi smo dali prednost tim isplatama koje su povoljnije za Vladu i gdje se uštedjela kamata. Prema tome, mislimo da smo ispravno postupili. Ako treba netko presuditi, onda su to nadležni sudovi i institucije koje će reći je li to bilo uredu ili ne. Mi smo izvršna vlast koja nastoji na najbolji način, ali savjesno, domaćinski uraditi svoj posao. Jesmo li ili ne ispravno postupili, to će utvrđivati sud'', kazao je Krajina.

Kopirati
Drag cursor here to close