Na putu prema EU

Kasnit će odgovori na europski upitnik?!

Vijesti / Flash | 10. 05. 2017. u 12:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović istaknuo je da su sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH tijekom današnje sjednice Predsjedništva BiH razgovarali o dinamici izvršenja obveza kada je u pitanju Upitnik Europske komisije.

"I oko toga vrlo jasno smo stavili do znanja da postoji osjećaj da imamo određeni zastoj u realizaciji tog projekta obzirom da je Predsjedništvo BiH donijelo kroz svoj master plan vrlo jasnu odrednicu da do kraja trećeg mjeseca završimo odgovor na Upitnik. Procjena je da ako bi se nastavilo raditi na ovaj način, ovom dinamikom, teško da možemo stići ove rokove nego ćemo otići daleko od predviđenih vremenskih okvira", pojasnio je Čović.

Potcrtao je da je prevođenje ogroman posao koji će potrajati mjesec ili dva. Računamo, istaknuo je, da u ovoj godini trebamo dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

"Za taj kandidatski status evidentno nam treba odgovarajući Upitnik na koji ćemo sigurno imati određen broj dopunskih pitanja", naglasio je Čović.

Na Predsjedništvu BiH su danas, prema njegovim riječima, utvrdili zaključak gdje traže od svih institucija u skladu sa ustavnim nadležnostima da sve odgovore stave u integrirani informacijski sustav jer će biti više od 20.000 stranica za prijevod.

Upitan za Mehanizam koordinacije Čović je kazao da su sve točke dnevnim reda jednoglasno usvojene.

"Oko toga nema problema u Predsjedništvu BiH. Što se tiče svih povjerenstava koja se trebaju uspostaviti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH nas je danas informirao da je taj posao završen i da su već obavili dva redovita sastanka svih nadležnih institucija sukladno Mehanizmu koordinacije. Sada je evidentan problem unosa svih materijala i svih odgovora jer odgovore sve imamo", pojasnio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close