Ljubić i krišto

Kaplanu nije mjesto na listi

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 10:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osobe koje su prekinule izborni proces u Stocu ne zaslužuju da budu kandidati na izborima'', rekao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić dodavši kako je to njegov stav, a sud može imati drugi i on ga ne može poricati.

''Pravosudni sustav BiH je sve samo ne neovisan i mislim da je još politički i, nažalost, nacionalno upravljan. Ne želim ulaziti u odluke sudova'', rekao je Ljubić komentirajući to što je Apelacijsko vijeće Suda BiH poništilo odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o sankcioniranju kandidata Inicijative za Stolac, odnosno skidanju s kandidatske liste Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića i Demira Mahmutćehajića.

Naime, iz Povjerenstva je potvrđeno da su poništene četiri odluke u vezi sa sankcioniranjem kandidata i političkih stranaka na lokalnim izborima u općini Stolac, a među njima je i suspenzija kandidata Inicijative za Stolac za načelnika Općine Salmira Kaplana.

Predsjednik SIP-a Ahmed Šantić je rekao kako se kompletan predmet vraća SIP-u s nalogom da se ponovi postupak i donese novu odluku o istom predmetu.

"Sud je u odlukama ukazao propuste za koje smatra da je SIP napravio prilikom donošenja odluke. Smatra da su obrazloženja SIP-a dana paušalno, i da SIP nije na zakonit način ocijenio sve dokaze. Sud također smatra da je SIP BiH samo nabrojao dokaze i da prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja nismo dali relevantnu ocjenu izvedbenih dokaza i da je SIP interpretirao dijelove dokaza. Uz sve te razloge, Sud smatra da su odlučujuće činjenice ostale neusvojene. U smislu svih ovih navoda, SIP treba izvršiti ocjenu svih provedenih dokaza i povezanosti, svih materijalnih dokaza i nakon cjelokupne analize ponovo odluči", rekao je.
Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH za portal Dnevnik.ba pak je rekla kako je odluka ''još jedna u nizu političkih odluka''.

''Nije više pitanje Stoca nego SIP-a kao institucije na kojoj počiva izborni demokratski proces koja je temeljem činjenica Kaplanu i ostalima uskratila pravo ponovne kandidature a Sud BiH odlukom o ponovnom razmatranju SIP-ove odluke namontirao klasičnu zamjenu teza i po tko zna koji put dokazao kako je pod utjecajem bošnjačkih političkih struktura'', rekla je Krišto.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo je 24. studenog s četiri glasa za i tri protiv odlučio da imena kandidata Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi na lokalnim izborima u Stocu.

Sankcionirani su i novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne od 1.500 do 5.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close