Slika o nama

Kako nas vide Britanci: Teroristi čija zemlja ne smije u EU

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski stručnjaci ocjenjuju da je Bosna i Hercegovina "plodno tlo" za teroriste i upozoravaju da će britanska sigurnost biti ugrožena ukoliko se toj zemlji dozvoli da postane članica Europske unije, objavio je The Sun.

Stručnjaci navode kako je BiH, u kojoj živi tri miliona muslimana, napustilo oko 300 ekstremista kako bi se borili na strani džihadista u Siriji i Iraku. Pored toga, zastava Islamske džave se vijori u pojedinim selima, prenosi The Sun i podsjeća da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Ukoliko postane članica Unije, njezini građani bi imali veću slobodu da uđu u Veliku Britaniju što, navodi britanski medij, povećava strah od napada ekstremista.

The Sun, naime, tvrdi da je oružje iz BiH korišteno u terorističkim napadima na sjedište magazina Charile Hebdo u Parizu i u napadima na francusku prijestolnicu u studenom prošle godine, kada je poginulo 130 osoba, prenio je Tanjug.

Pristalice izlaska Velike Britanije iz EU tvrde da bi milijune funti britanskih poreznih obveznika bilo dano BiH kako bi se unapredila njezina ekonomija, a taj novac bi mogao doći u ruke terorista. Europska Komisija je već obećala više od 1,37 milijarde eura za sljedeće tri godine za unapređenje prometa u BiH.

Britanski Torijevci tvrde kako je jedini način da Britanci budu sigurni da ''bosanski teroristi neće dolaziti slobodno, i da njihov novac neće biti poslan tamo, je tako što će glasati o izlasku iz EU.

Balkanski stručnjak i bivši savjetnik u američkoj sigurnosnoj agenciji John Schindler smatra kako je BiH "sigurno utočište za ekstremiste".

The Sun naglašava kako je oko 300 islamskih boraca radikalizirano u BiH što je više po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi. Među njima je i dvoje svjetski najpoznatijih terorista. U pitanju su Bajro Ikanović, koji je dugo godina upravljao najvećim kampom za obuku Islamske države na sjeveru Sirije, i lider Al Nusra Fronta Nusret Imamović.

Iako je većina bosanskih muslimana umjerena, nekoliko tisuća njih su salafisti, sljedenici sunitskog tumačenja islama koji su, dodaje britanski medij, uveli sjevernoafrički i bliskoistočni borci pri dolasku u zemlju u periodu između 1992. i 1995. godine.

Međunarodna krizna grupa je, prije tri godine, upozorila da islamizam i nacionalizam "igraju opasan tango" u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close