Nije nam jasno...

Kakav kaos: SIPA tvrdi da je Šimićeva dokumentacija krivotvorena, Tužiteljstvo da nije

Vijesti / Politika | 30. 08. 2017. u 13:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je kako je u posjedu dokumenata koji ukazuju na praćenje kretanja i razgovora v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružice Jukić dok Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u isto vrijeme tvrdi da nikakvog praćenja niti prisluškivanja nije bilo.

“S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je ranije naveo kako je novinar Josip Šimić protiv njega podnio krivičnu prijavu na osnovu “krivotvorenog akta” SIPA-e u kome se kao prilog navode shema kretanja Gordane Tadić i njeni razgovori s potpredsjednicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružicom Jukić.

Tadić je potvrdila da je prijava stigla, ali da se u njoj ne nalaze prilozi o kretanju i razgovorima.

“Ukoliko bude točno ono što stoji tamo, radi se o veoma ozbiljnim prijetnjama po mene”, kazala je Tadić na konferenciji za novinare u utorak.

SIPA je izdala svoje priopćenje u kojem navode da “v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema istim poduzimane posebne istražne radnje”, te da “u vezi s ovim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija”.

Odjel za unutarnju kontrolu SIPA-e je 29. i 30. kolovoza 2017. godine, izvršio unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od strane nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji, priopćili su iz SIPA-e.

Iz SIPA-e navode da su pregledali sve akte koji su izašli iz Agencije tijekom 2017. te da nisu pronađeni “akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja”, niti da je tijekom 2017. napravljen akt s oznakom “vrlo tajno”.

“Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji”, priopćili su iz SIPA-e.

Iz Agencije su najavili da će u suradnji s nadležnim tužiteljstvom poduzeti aktivnosti, ali nisu detaljnije naveli o čemu je riječ.

Dragan Mektić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je kako traži od Tužiteljstva BiH da pokaže nalaz vještačenja dokumenta kojim se potvrđuje njegova autentičnost.

“To je neodgovornost Tužiteljstva BiH i od glavne tužiteljice da to izjavi”, rekao je Mektić koji smatra “nevjerojatnim to što sebi dozvoljava glavna tužiteljica”.

Mektić ističe da “SIPA najbolje zna je li prisluškivala ili nije, ako ljudi kažu da nisu, kako ona može tvrditi da jeste”. Uz to, Mektić smatra da Tužiteljstvo BiH “ne treba da obavještava javnost o tome”.

“Kako kada novinari postavljaju sto pitanja – istraga je u tijeku, ne mogu govoriti ? onda sada izlazi i kaže da je to autentično. Zašto sada ne kaže da je istraga u toku?”, istaknuo je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close