I nebo plače :P

Još jedan dan kojeg Mostar ne slavi

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organiziralo je danas konferenciju pod nazivom "Promocija učešća žena u izborima", a povod je inicijativa Udruženja izbornih dužnosnika Europe (ACEEEO) da se prvi četvrtak u veljači obilježava kao Svjetski dan izbora.

Na konferenciji su se obratili predsjednica Povjerenstva Irena Hadžiabdić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predsjedavajući Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković.

Posebna izlaganja imali su član SIP-a BiH Stjepan Mikić i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović - Hadžiabdić o temama "Šta su kvote, kako funkcioniraju i različiti sustavi kvota" i "Ostvarivanje ravnopravnosti spolova u političkom životu u BiH - izazovi i prilike".

''Središnje izborno povjerenstvo BiH već 12 godina organizira manifestacije promoviranja obilježavanja Svjetskog dana izbora te, fokusirajući se na najznačajnija pitanja izbornog procesa, naglašava značaj demokratskih izbora kao osnovnog stupa demokracije i demokratske kulture'', navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Središnjeg izbornog povjrenstva BiH.

No, Svjetski dan izbora i ove je godine u BiH obilježila činjenica da grad na Neretvi još uvijek nema mogućnost izbora. Naslušali su se Mostarci obećanja, razloga, ideja, vijesti o dogovaranju i nedogovaranju, ali izbore još nisu dočekali.

A ankete provedene među čitateljima portala Bljesak.info govore da bi građani vrlo rado izašli iskoristiti svoje pravo i, kako se obično izbori zovu, proslavljati praznik demokracije.

Tako je od 1364 čitatelja na pitanje žele li da se izbori u Mostaru održe 2016.njih 84 posto odgovorilo potvrdno.

Od 1196 onih koji su odgovarali na pitanje Treba li OHR donijeti rješenje za Mostar?, njih 66 posto smatra da treba dok je većina u anketama o tužbi Mostaraca sudu u Strasbourgu i ostavci Ljube Bešlića dala pozitivne odgovore.


Većina ih je, od 2611 koji su odgovarali na pitanje kako Mostar treba biti uređen, reklo kako to treba biti jedinstven grad. No, za sada je još uvijek grad slučaj.

Naime, izbori u gradu na Neretvi nisu održani čak devet godina. Naime, Mostar već godinama nema zakonodavnu vlast, već je jedina vlast u gradu gradonačelnik Ljubo Bešlić koji ulazi u četvrti mandat i to u drugi po redu bez izbora.

Ustavni sud BiH 2010. godine po apelaciji hrvatskih izaslanika iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH donio je odluku da su dijelovi Izbornog zakona za Mostar diskriminatorski i da se trebaju mijenjati.

Mostar je do tada imao specifična izborna pravila koja je 2004. godine donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvoro Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru, pa su hrvatski izaslanici pokrenuli apelaciju.


Parlamentarna skupština BiH nije provela odluku Ustavnog suda BiH, a pregovori o izbornim pravilima u Mostaru prebačeni su isključivo na HDZ i SDA koje ne uspijevaju doći do dogovora.

Bez ''slavlja'' ovog dana je i Stolac u kojem je umjesto praznika demokracije održan praznik šaketanja, ali će građani te općine ipak glasovati sredinom veljače. Mostar ostaje na čekanju…

Kopirati
Drag cursor here to close