Napredna sila

Još jedan bh. apsurd: Zemlja nema pušaka za uspavljivanje

Vijesti / Flash | 16. 01. 2017. u 13:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina suočena je s nedostatkom puški za uspavljivanje zbog čega su životi građana, deminera, ali i životinja često ugroženi, objavila je federalna televizija.

Kada je 18. studenog 2015. godine u Banja Luci ubijen odbjegli medvjed, bh. javnost oštro se usprotivila tom činu. Tada je, prvi put, zaista shvaćen problem nedostatka puški za uspavljivanje.

''To otežava i rad deminerskih službi u našoj zemlji. Kažu, kada se životinja nađe u minskom polju, nemoguće joj je pomoći, prilazak bi je mogao uplašiti, a ona bi mogla aktivirati minu i povrijediti deminere'', navodi FTV za koju su u Deminerskoj službi civilne zaštite rekli kako su imali slučaj kada su stradala dva civila i jedna životinja, dok je druga bila povrijeđena pa je pristup istražnim organima bio nemoguć.

"Naše je sljedeće čekati dok životinja ne ugine, čekati, može to trajati dan, dva, ali moram čekati jer ugrožava naše živote", kaže Bahrudin Husagić, vođa deminerskog B tima Tuzla.

Jedini način za rješavanje ovakvih situacija je puška za uspavljivanje koju deminerske službe nemaju, iako košta oko 10.000 maraka. Pušku posjeduju neka lovačka udruženja i ministarstva, ali je ulaz na minsko polje dozvoljen samo deminerima. Jedno od rješenja jeste i da se pojedini pripadnici MUP-a i veterinarskih službi obuče za ulazak u minsko polje, smatraju iz Civilne zaštite, ali veterinari smatraju drugačije.

"Apsolutno nije potrebno da veterinar ulazi u minsko polje, veterinar treba da pripremi sve što demineri ne znaju, mislim da i među deminerima ima lovaca, koji znaju, koji mogu da ispale ono što veterinar pripremi", rekao je Vedad Škrapur, voditelj Veterinarske službe u ZOO vrtu, navodi FTV.

"Mi smo pisali MUP-u da vidimo možemo li imati pušku, po zakonu o držanju oružja, svaka županija ima različit zakon", tvrdi Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Brojni su i slučajevi ilegalnog držanja životinja, u slučaju njihovog bijega, najčešće ih se mora ubiti. Ukoliko bi puške za uspavljivnje nabavljene, vidljiv bi postao i problem nepostojanja azila za divlje životinje u našoj zemlji, tvrdi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close