Unatoč problemima

Jeleč: Uskoro ćemo modernizirati opremu Oružanih snaga BiH

Vijesti / Flash | 28. 08. 2016. u 06:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se za Oružane snage u BiH izdvaja najmanje od svih u regiji, ipak se naša vojska pokazala spremnom odgovoriti brojnim izazovima koji su bili pred njom. Međutim, i dalje se može čuti da su OSBiH nepotrebne.

S tom konstatacijom se ne slaže načelnik Zajedničkog stožera OSBiH Anto Jeleč

''Mogu reći da takvu ocjenu “jednog dijela javnosti“ Oružane snage BiH apsolutno ne zaslužuju. Da vas samo podsjetim da je reforma obrambenog sustava kojom su nastale OSBiH od relevantnih čimbenika međunarodne zajednice ocijenjena kao najuspješnija u postdaytonskoj BiH. Oružane snage BiH su mlada institucija, koja je od svog osnutka do danas neprekidno i kontinuirano izrastala i jačala. Do danas, Oružane snage su se razvile u modernu i respektabilnu vojnu snagu prepoznatljivu u regiji, pa i u svijetu'', poručuje Jeleč-

Izvršavanje zadaća

Oružane snage su kao jedinstvena oružana snaga svih naroda u BiH proteklih deset godina profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadaća u zemlji i inozemstvu stekle povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva, kao i značajan ugled u međunarodnoj zajednici, piše Oslobođenje.

''Pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, odnosno kriznih i izvanrednih situacija, bilo je u samom vrhu naših prioriteta. Sa svim raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima, Oružane snage su se nesebično stavljale na raspolaganje svom narodu i strukturama vlasti. Spašavali smo ljudske živote, materijalna dobara, sudjelovali u sanaciji i otklanjanju posljedica tamo gdje je to bilo najpotrebnije. Djelovali smo i u najtežim uvjetima bilo da se radilo o katastrofalnim poplavama, ekstremnim snježnim padavinama, požarima, operacijama hitne medicinske evakuacije životno ugroženih pacijenata (MEDEVAC) ili operacijama traganja i spašavanja (SAR). Usprkos svim poteškoćama sa kojima smo se suočavali, uspjeli smo da svojim profesionalizmom, hrabrošću i požrtvovnošću izvučemo maksimum iz stanja MTS kojima raspolažemo i da u granicama mogućnosti uspješno izvršimo sve zadaće koje su se pred nas postavile'', dodaje Jeleč.

Dokument “Pregled obrane” je tu. Dio koji je “neriješen” je buduća organizacija OSBiH. Politička stajališta već su ranije poznata, a na pitanje kakvo je stajalište vojske, odnosno našeg stožera o tom pitanju, Jeleč odgovara kako ''dokument “Pregled obrane” još nije usvojen''.

''On je u fazi izrade sukladno zaključcima sa sjednice Predsjedništva BiH koje je Ministarstvu obrane izdalo smjernice kako treba izgledati dokument, tako da je dobro da javnost zna kako dokument nije tu. S tim smjernicama je gotovo sve riješeno, pa ako hoćete, poznata je i buduća struktura OSBiH kada je u pitanju broj pripadnika, kao i perspektivnih lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za izradu “Pregleda obrane” sada je zadužen rukovodni tim, koji je formirala ministrica obrane BiH, a u njemu su i pripadnici OSBiH, predstavnici ZS-a OSBiH i u potpunosti sam uvjeren da ćemo svi zajedno ispoštovati rok, sva poglavlja i svaku rečenicu usuglasiti, kako bismo dobili okvir u kojemu će naše Oružane snage biti funkcionalne i dobro opremljene s pripadnicima koji su dobro obučeni'', ističe Jeleč.

Potreban politički konsenzus za promjene veličine, organizacije i strukture

Kada su u pitanju opremljenost i brojnost Oružanih snaga BiH, Jeleč poručuje kako su ''sadašnja veličina, struktura i lokacije Oružanih snaga BiH rezultat predsjedničke odluke iz 2006. godine i određenih izmjena i dopuna ove odluke koje su uslijedile kasnije''.

''Bosni i Hercegovini su kao i svakoj drugoj zemlji potrebite priuštive Oružane snage. Priuštivost Oružanih snaga predstavlja njihovu uravnoteženost između stvarnih potreba, koje su rezultat procijenjenih sigurnosnih prijetnji sa jedne strane i realnih proračunskih mogućnosti sa druge strane. Pored ove činjenice i realnosti, za BiH je realno ono oko čega se može postići konsenzus, a za promjene sadašnje veličine, organizacije i strukture Oružanih snaga potreban je politički konsenzus svih relevantnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini'', stava je Jeleč.

Posljednjih mjeseci aktualna priča je “bh. zrakoplovstvo”, odnosno planiraju se nabavka i remont helikoptera te obuka novih pilota, za što bi se trebalo izdvojiti oko 300 miliojuna maraka u sljedećih deset godina.

''Oružane snage BiH raspolažu oružjem i opremom koja je naslijeđena od entitetskih ministarstva obrane, a dio opreme smo zanovili kroz pomoć prijateljskih država i organizacija. Vijeće ministara BiH usvojilo je Plan za modernizaciju OSBiH, koji podrazumijeva kupovinu novih helikoptera i remont dijela postojećih. Važno je napomenuti kako se radi o dugoročnom planu modernizacije. Dugoročni plan obuhvaća razdoblje u sljedećih deset godina. Plan modernizacije bi trebao podići razinu funkcionalnosti OSBiH, prvenstveno kada je u pitanju pomoć civilnim strukturama u našoj zemlji, jer ukoliko nas ponovno pogode neočekivane prirodne katastrofe, u vidu poplava, snijega, požara, OSBiH moraju biti spremne reagirati i pružiti pomoć stanovnicima BiH, kao što je to bio slučaj do sada'', kaže Jeleč.

Logistička opskrba

S obzirom na navedeno, Jeleč očekuje kako ćemo uskoro, sukladno proračunskim sredstvima modernizirati opremu na korist stručnom osoblju i narodima Bosne i Hercegovine.

''Također, moramo biti svjesni činjenice da modernizacija OS-a i potpuna stabilizacija sustava logističke potpore Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zahtijeva znatno veće razumijevanje i snažniju potporu svih nadležnih državnih institucija'', naglašava načelnik zajedničkog stožera OS BiH za Oslobođenje.

Istovremeno se u medijima pojavila informacija iz Komisije za obranu i sigurnost prema kojoj vojnici OSBiH “nemaju što jesti osim konzervirane hrane”, da “hodaju goli i bosi u godinama starim uniformama i čizmama”, pa da čak neki vojnici, “zbog nemogućnosti napredovanja” i “loših primanja”, napuštaju OSBiH. Jeleč kaže da stanje nije tako alarmantno.

''Svakako da mediji od svega pokušavaju praviti priču za javnost, no, moram kazati kako je potpuna neistina da vojnici hodaju goli i bosi, a da postoje određeni problemi kada je u pitanju logistika, toga smo svi svjesni već dugi niz godina. No, posljednju godinu taj problem je prioritet za sve nas, a vodeći ljudi Ministarstva obrane BiH daju veliki napor da se taj problem riješi, pozitivni rezultati i pomaci su tu, te ćemo se uz dosta zajedničkog napora, uvjeren sam, uskoro moći ponositi i logističkom opskrbom u Oružanim snagama BiH. Kada su u pitanju primanja, moram kazati kako su i tu primijećeni određeni nedostaci, koje imamo intenciju otkloniti, izmjenom određenih rješenja, donošenjem novih pravilnika, ali i ažuriranjem važećih, tako da onaj pripadnik koji čuva stražu, koji rukuje opasnim materijama bude adekvatno nagrađen i stimuliran.

Osobno sam uvjeren da ćemo u skorije vrijeme sve te probleme riješiti, te da ćemo postavljene zadaće kao i do sada izvršiti krajnje organizirano, profesionalno, a sve to govorim, jer smatram da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svijetlu budućnost, bez obzira na sve teškoće s kojima su svakodnevno suočene'', zaključuje načelnik zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

Kopirati
Drag cursor here to close