Imovinski delikti

Jednomjesečni pritvor za sedam kradljivaca

Vijesti / Crna Kronika | 04. 03. 2016. u 16:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Tuzla odredio je jednomjesečni pritvor za sedam osoba iz Tuzle i Lukavca zbog sumnje da su u organiziranoj grupi počinili kaznena djela teške krađe i veći broj krađa na području Tuzlanske županije, pribaviši sebi protupravnu imovinsku korist od oko 130.000 KM.

Pritvor je određen Senadu Ramiću (49), Sanelu Smajloviću (40), Šemsi Kostiću (44), Bahrudinu Čiviću (36), Safetu Nuhanoviću (44) iz Tuzle, te Mirzi Čiviću (33) i Selminu Ibrahimoviću (25) iz Lukavca, priopćeno je danas iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Protiv osumnjičenih osoba Županijsko tužiteljstvo Tuzla otvorilo je istragu, kao i protiv Aldina Hodžića (29) iz Lukavca koji je osumnjičen da je bio član grupe i počinio navedena djela, kao i kazneno djelo nasilničko ponašanje.

Hodžić se, prema prijedlogu Županijskog tužiteljstva i odluci Općinskog suda Tuzla, već od ranije nalazi u pritvoru zbog sumnje da je i u drugom predmetu počinio kaznena djela iz oblasti imovinskih delikata.

Postoji sumnja da su osumnjičeni organizirali grupu i u periodu od 2015. do kraja veljače 2016. godine na području općina Tuzlanske županije - Kalesije, Živinica, Sapne, Lukavca, Tuzle, Srebrenika, Gradačca i Gračanice, u 50 pojedinačnih provala i krađa ulazili u stambene i pomoćne objekte, vikend kuće, skladišta, sušare i druge objekte.

Prilikom provaljivanja u kuće, u manjim grupama, parovima ili pojedinačno krali su novac, zlatni nakit, automobile, tehničku robu, suhomesnate proizvode, visokonaponske kablove i druge vrijednosti koje su zadržavali za sebe ili prodavali drugim osobama.

Procijenjeno je da su kaznenim djelima pribavili sebi imovinsku korist i oštetili veći broj osoba u iznosu većem od 130.000 KM, objavila je Srna.

Po nalogu Tužiteljstva i uz naredbe nadležnih sudova, pripadnici MUP-a TŽ su 2. veljače izvršili pretrese na većem broju lokacija u Tuzli i Lukavcu, gdje su pronađeni određeni predmeti za koje se sumnja da potiču iz izvršenih kaznenih djela.

Osumnjičeni su isti dan uhićeni, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenim kaznenim djelima predati u nadležnost Županijskog tužiteljstva Tuzla.

Tužitelji su donijeli naredbu o provođenju istrage, ispitali osumnjičene, te izdali naredbe za potrebna vještačenja i istražne radnje. Sve osumnjičene osobe su ranije više puta osuđivane, uglavnom za kaznena djela iz oblasti imovinskih delikata.

Kopirati
Drag cursor here to close