Moore

Jedina sudbina BiH je ona s dva entiteta

Vijesti / Flash | 10. 01. 2017. u 19:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu, kazao je u Danu uživo na N1 Jonathan Moore, šef Misije OESS-a za BiH.

Jučer je u Banja Luci održano obilježavanje 9. siječnja, neustavnog Dana Republike Srpske. Komentirajući obilježavanje Dana RS-a, Moore je naglasio da je daleko važnje baviti se životnim pitanjima.

"Moramo koncentrirati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. siječnju, nego i o desetom, jedanaestom...", naglasio je za N1.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je jučer poslao neke oštre poruke. Između ostalog najavio je i mogućnost otcjepljenja RS-a.

"Dodik zna da ne može doći do raspada BiH. Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena s dva entiteta", poručio je veleposlanik.

Ipak, nakon Dodikovih izjava mnogi građani su zabrinuti jer strahuju od novih sukoba. Moore je priznao da su građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom...

"Stoga je naša poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, danas sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Europske unije".

Na pitanje voditelja je li danas u Hrvatskoj razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Moore je rekao da je Hrvatskoj i njenoj predsjednici jasan stav međunarodne zajednice.

"Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razumije te stavove", objasnio je.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je tijekom obilježavanja neustavnog Dana RS-a kazao da nema BiH bez ovog entiteta. Moore smatra da nitko u Srbiji ne traži otcjepeljenje jer bi to bilo opasno za stabilnost u cijelom regiji.

Također, Moore je govorio i o sudjelovanju stranaca u Ustavnom sudu BiH i zahtjevima iz RS-a o njihovom izuzeću.

"Sastav Ustavnog suda BiH se može promijeniti zajedničkim sporazumom i neki ljudi moraju shvatiti da stranci nisu protiv entiteta. Entiteti su realnost".

Sve češće su i kritike na račun rada misije OESS-a u BiH jer im se zamjera da "šute na antidaytonska djelovanja". Moore se ne slaže sa ovim stavom navodeći da OESS možda čak i previše govoriti, ali definitivno "ne šuti".

Misija OESS-a se u proteklom razdoblju značajno angažirala u vezi izbora u Stocu. Veleposlanik se nada da će se izbori u ovoj općini održati u bliskoj budućnosti. Pitanje je samo tko će biti na listićima, kazao je Moore te dodao da je 2. listopada "demokracija ukradena od Stočana".

Na kraju svoga gostovanja Moore je ponovio stav međunarodne zajednice da je najbolji put BiH put koji vodi u europske integracije.

"Najbolji put BiH jeste članstvo u EU. Upitnik je jedna faza, to je sada zadaća za sve razine u BiH i to je nešto što će trajati. Sljedeća faza bi mogla biti dobivanje kandidatskog statusa. To je jedini put naprijed", naglasio je Moore.

Kopirati
Drag cursor here to close