Za i protiv

Je li Mostar vezan sa Stocem ili je dio hrvatskog paketa za 2018.?

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Umjesto da poštujemo norme prava i matematička pravila, dobili smo ekstremno političko pitanje za koje će se vezati i već se vezao i Stolac'', rekao je za Oslobođenje predsjednik mostarskog ogranka HDZ-a BiH Damir Džeba.

Istaknuo je kako je srž problema izjednačiti vrijednost glasa svih građana, što je cilj HDZ-a, ''ali ne i druge strane''.

''Možda bismo, ako bi nam to dozvolile procedure, Mostar i mogli riješiti do Nove godine, iako u ovom trenutku ne vidim volju da se problem riješi na način da se izjednači vrijednost glasa. Dok se god pitanja koja nemaju veze s provedbom presude Ustavnog suda budu vezala upravo s navedenom odlukom, bojim se da do dogovora neće doći'', rekao je Džeba.

Vezanje Stoca i Mostara

A da od dogovora ove godine nema ništa nedavno je rekao i predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH i član izaslanstva SDA koja pregovara o rješenju pitanja Mostara Halid Genjac rekavši kako je to ''sasvim sigurno''.

Naveo i da se teško ukazuju mogućnosti rješenja, kao i da je vrlo malo spremnosti na kompromis u smislu da se osigura ravnopravna pozicija svih građana, ali i da se pri tome isključe bilo čije dominacija i majorizacija.

''To bi bio ključni cilj kompromisa, ali u ovom trenutku još ne vidim spremnost da se ide u pravcu kompromisa. Teško je očekivati do kraja godine da se to pitanje riješi. To je jedno od pitanja koje je i ustavnopravne naravi i koje je dobilo strašno opterećujuću političku dimenziju'', rekao je Genjac.

S druge, pak, strane, Džeba je naveo primjer koji je vezao Stolac i Mostar.

''Bošnjačke političke stranke uradile su inženjering motivirajući građane Mostara da se odjavljuju i prijavljuju adrese u Stocu. To znaju i međunarodni predstavnici koji sve to nisu ni osudili, a kamoli uradili nešto da se inženjering spriječi'', rekao je Džeba, tvrdeći i da je presuda Ustavnog suda za Mostar jednako važna kao i presuda o 9. siječnja, kao i da je “Mostar svjesno gurnut u stranu”.

Opozicija tvrdi kako HDZ i SDA danas ''ne brinu o interesu običnog građanina ovog grada''.

Paket za 2018.

''Vladajuće političke stranke godinama ne uvažavaju stav opozicije. Zato se gospodinu Genjcu i HDZ-u nigdje ne žuri. Opravdano sumnjamo da HDZ i SDA funkcioniraju sinkronizirano, da su im građani tek kolateralna šteta, kao i da je prisustvo ovakve međunarodne zajednice suvišno i bespotrebno'', rekao je predsjednik mostarskog SDP-a Edin Zagorčić.

Dodao je da je opozicija u više navrata pisala međunarodnim institucijama nakon što je ljetos upriličena građanska tribina, kao i da dva mjeseca kasnije nije uslijedio odgovor. Naveo je i da pisma upućena iz opozicije sadrže stav građana Mostara o trenutnom stanju u gradu.

Predsjednik Mostarskog kruga Alija Behram mišljenja je kako se dogovor o Mostaru neće postići ni do kraja 2017. godine, jer se lokalni akteri iz HDZ-a i SDA, kako je rekao, rukovode odlukom koja je pala između stranačkih vrhova.

''Odluka koju su donijeli je da se Mostar odgodi i bude dio paketa takozvanog hrvatskog pitanja za 2018, kada će se, kako najavljuje Dragan Čović, u okviru općih izbora rješavati i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva, hrvatskih izaslanika u Domu naroda, kao i pitanje famoznog preustroja Federacije. Preustroj podstiče na brojna pitanja, a moje glasi: 'Otkud Mostar u hrvatskom pitanju ako je dio daytonskog paketa?'. Čudi i zabrinjava i lakoća donošenja odluka koje se tiču sudbine grada u kojemu je već osam godina uskraćeno osnovno ljudsko pravo birati i biti biran'', rekao je Behram za Oslobođenje.

Odvojen od svega

Predsjednik mostarske SDA Salem Marić tvrdi kako HDZ insistira na vezanju Mostara s pitanjima izbora hrvatskog člana Predsjedništva i ostalih pitanja koja su u interesu hrvatskog naroda, uz tvrdnju da SDA neće pristati da se Mostar ''uvuče'' u taj paket.

''Mostar mora biti odvojen od svega toga i o Mostaru se mora raspravljati i rješenje donijeti u samom gradu. Dosad smo imali bezrezervnu podršku stranačkog vrha u koju sam potpuno uvjeren i za ubuduće, dok su našu borbu za jedinstven Mostar u kojemu će svi građani biti ravnopravni prepoznali i građani koji su nam na posljednjim izborima ukazali povjerenje. SDA će, u to budite sigurni, ustrajati na svom putu kada je očuvanje jedinstvenog Mostara u pitanju'', rekao je Marić, dodajući i da je suludo Mostar vezati sa Stocem.

''U Mostaru je riječ o odluci Ustavnog suda, a u Stocu o izbornom procesu koji će biti ponovljen. Što se Mostara tiče, ostat ćemo dosljedni ambiciji da se riješi kompletna odluka Ustavnog suda, a ne njezina dva člana, a tek nakon toga izvjesno je da ćemo imati izbore'', rekao je čelnik mostarskog ogranka SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close