Esed Džananović

Izvršni direktor EP BiH vraćen u pritvor!

Vijesti / Flash | 08. 01. 2017. u 09:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Glavnog odbora SDA i doskorašnji izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović ponovo je uhićen, piše Žurnal.

Općinski sud u Sarajevu, odlučujući u ponovnom postupku, produžio je Džananoviću i ostalim uhićenima u okviru akcije Bosna pritvor za još dva mjeseca. Tako su, osim njega, u subotu navečer u pritvor vraćeni Ramiz Karavdić, te Senad i Nedžad Trako. Nešto ranije, u pritvor je vraćen osumnjičeni Safet Bibić, inače zaposlenik Kliničkog centra Sarajevo, te član Upravnog odbora Psihijatrijske klinike. Svi oni su bili pušteni iz pritvora krajem studenog, ali je nakon žalbi Sud poništio to rješenje, te je osumnjičene vratio u pritvor.

Podsjećamo, svih pet navedenih osoba Županijsko tužteljstvo Sarajevo sumnjiči da su vršili nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredu BiH, potom zdravstvene ustanove na području Županije Sarajevo, te da su sudjelovali u sređivanju ocjena na fakultetima u Sarajevu.

U okviru istog predmeta pod istragom su visokopozicionirani kadrovi SDA - potpredsjednici Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, te generalni tajnik te stranke Amir Zukić. Općinski sud u Sarajevu je, podsjećamo, u svojim ranijim rješenjima naveo da je Esed Džananović nezakonita zapošljavanja vršio isključivo po nalogu svoje Stranke demokratske akcije.

Nakon žalbi Županijskog tužilaštva Sarajevo, petorica osumnjičenih od subote se ponovo nalaze u pritvoru. 

"Korist koju Vijeće nalazi da je osumnjičeni Džananović prihvatio u zamjenu za predmetno posredovanje (zapošljavanja) je zadržavanje funkcije, odnosno pozicije na poslu i u političkoj stranci čiji je član”, piše u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu donesenom 16. prosinca ove godine.

Svoj zaključak sudsko Vijeće temelji na osnovu iskaza svjedoka, te iskaza osumnjičenog Džananovića, danog 27. kolovoza ove godine u prisustvu branitelja Ifeta Ferageta.

Osumnjičeni Džananović, navodi se u Rješenju, sam je u svom iskazu naveo da je na poziciju izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH imenovan “kao kvalificirani stranački kadar”, te da je upute za nezakonita zapošljavanja vršio po nalogu visokopozicioniranih osoba iz stranke.

“Kad je prihvatio ovu funkciju znao je da mora postupati po uputama stranke”, piše u navedenom sudskom dokumentu. U svojim rješenjima, Općinski sud u Sarajevu je naveo da bi Džananović bio smijenjen da nije postupao u skladu sa zahtjevima svoje stranke.

Jedno od spornih zapošljavanja bilo je i zapošljavanje Amela Škalje, sina SDA-ovog zastupnika Omera Škalje. U tome su ključnu ulogu odigrali Mirsad Kukić i Amir Zukić. No, jedno ime do sada nije pominjano.

Idriz Busuladžić u Elektroprivredu BiH zaposlen je uz direktno posredovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - Denisa Zvizdića. U pitanju je, naime, prijatelj Zvizdićevog sina. Dokazi o ovom zapošljavanju ali i brojni drugi dokazi, nalaze se, u telefonu pritvorenog Eseda Džananovića. Međutim, službenici Ministarstva unutarnjih poslova FBiH, kojim upravlja Zvizdićev rođak Aljoša Čampara izvijestili su pravosudne institucije da mogu vještačiti mobilne aparate svih osumnjičenih - osim telefona osumnjičenog Džananovića. Upravo je to jedan od razloga za produžavanje pritvora uhićenima u okviru akcije Bosna.

Kopirati
Drag cursor here to close