Treba samo podrška

Izmjene Izbornog zakona: Na stolu više verzija koje se "peglaju"

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 06:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je načinio HDZ BiH odnosno HNS BiH, idući tjedan trebale bi se naći u parlamentarnoj proceduri, potvrdio je za "Nezavisne" Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ističe da je podrška partnera važna i nezamjenjiva, te da je nebitna procedura po kojoj će zakon biti razmatran ako budu imali tu podršku.

Peglanje u HNS-u

"Krajnje je vrijeme da ova pitanja skinemo s dnevnog reda", rekao je on. Dodao je da na stolu ima više verzija i da se još neke stvari "peglaju" u HNS-u, te da bi volio da ovi prijedlozi budu shvaćeni kao ponuda za dijalog putem kojeg se može doći do rješenja.

Halid Genjac, izaslanik SDA, kazao je da će ova stranka podržati izmjene tog zakona ako oni budu u skladu s propisima Ustava BiH i onoga što propisuje presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

"O tome onda možemo razgovarati", rekao je Genjac.

S druge strane, Momčilo Novaković, izaslanik NDP-a, je skeptičan. Smatra da su male šanse da se oko ovog zakona postigne dogovor u uzavreloj političkoj sceni na nivou BiH.

Izborni zakon je lutrija

"U ovom trenutku prognozirati sudbinu izmjena Izbornog zakona bilo bi ravno tvrditi da ste sigurni da će na lotu vaša kombinacija biti dobitna", rekao je Novaković. Dodaje da je činjenica da su neke odredbe prijedloga koji su se čuli u javnosti, pogotovo one koje se tiču izbora člana Predsjedništva BiH, revolucionarne kada je riječ o FBiH.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, rekao je da je, što se tiče RS, prijedlog HNS-a o kome su čuli iz medija prihvatljiv.

"Ovim prijedlogom bi se implementirale neke odluke Ustavnog suda BiH. Što se tiče izbora članova Predsjedništva, dobro je što ovaj prijedlog daje mogućnost da se dva člana Predsjedništva ne biraju u Sarajevu nego da se izaberu i oni koji su iz drugih područja. Potrebna je podrška iz Federacije od bošnjačkih stranaka. Nisam siguran da će je imati", rekao je Prodanović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kazao je gostujući u emisiji "Telering", urednika i voditelja Mate Đakovića, kako vjeruje da će u naredna tri mjeseca biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, bez obzira na izjave poput one njegovog kolege Mladena Ivanića da se to neće desiti.

Izborni zakon za tri mjeseca

Također, rekao je da nema prekrajanja granica u BiH kako neki tvrde, odbacujući kao neprihvatljive ocjene da dijeli BiH kada traži korekcije Izbornog zakona.

Promjene Izbornog zakona, smatra, neophodne su kako Bošnjaci ne bi Hrvatima birali predstavnike, a što je bio slučaj u dva izborna ciklusa, te da je pored izbora članova Predsjedništva BiH važan i izbor delegata u Domu naroda. Za to, veli, postoje mnoga rješenja, a neka od njih je predložila čak SDA.

Potvrdio je da evidentno u BiH na sceni imamo više manjinskih vlada na svim razinama vlasti, te da će tako očito morati ostati i u narednih godinu i pol - do izbora.

To, veli Čović, vodi k stagniranju. Vjeruje da dio političara u BiH koristi različite polustrategije da bi održao status quo.

Čović Izetbegoviću - Trebamo imati čistije srce

Govoreći o odnosima s Bakirom Izetbegovićem, kazao je da su oni personalno korektni, ali da važna pitanja nisu riješena iako su ranije dogovarana. Izetbegović je, kako je rekao, davao objašnjenja da ne može prihvatiti određena rješenja zbog drugih Bošnjaka.
''Trebamo imati čistije srce'', poručio je Čović.

Isto tako, kazao je i da HDZ neće rušiti većinu na državnoj razini, jer ju HDZ nije ni tražio. Prema njegovim riječima, bez konsenzusa se ne može. U suprotnom, kazao je, imat ćemo i sigurnosne probleme i u srednjoj Bosni, Hercegovini i RS-u.

Smatra potrebnim da se ne nastavi regionalni dijalog, te je najavio da će nastaviti svoje posjete i Beogradu i Zagrebu, ma koliko mu to neko zamjerao.

Kopirati
Drag cursor here to close