Država to sam ja

Izetbegovići i dalje bez komentara

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 17:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nadležnim institucijama i dalje zid šutnje – je li direktorica Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović, inače supruga člana državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića, imala pravo koristiti službeni automobil ove institucije. Državni ministar sigurnosti tvrdi da nije. Bračni par Izetbegović još je bez komentara, prenosi N1.

“Nepotrebna zloupotreba” - tako je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine okarakterizirao put Sebije Izetbegović kao direktorice zdravstvene institucije službenim vozilom Predsjedništva BiH. Članovi obitelji štićenih ličnosti na to nemaju pravo, a sve propisalo Vijeće ministara BiH'', tvrdi Mektić.

“I zaista mi nije jasno da najodgovorniji dužnosnici, nositelji najviših funkcija državnih, političkih, kako kod hoćete - na jedan tako primitivan način zloupotrebljavaju svoj položaj", kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Dileme nema - da direktorica Izetbegović spada u osobe kojima je određena zaštita vozilo Predsjedništva BiH kojim je putovala u Tuzlu morala je pratiti policijska pratnja nadležne agencije.

"To bi podrazumijevalo policijsku pratnju, a na bazi procjena u ovom slučaju SIPA-e i OSA-e. Što u ovom konkretnom slučaju nije bilo tako? Trebaju se izjasniti ima li ili nema, ja zaista ne znam, to moraju kazati policijske institucije na razini države Bosne i Hercegovine", poručio je Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH.

"Mogu da navedem da u tom vozilu i na njenom službenom putu do Tuzle nije bilo pripadnika policije, odnosno Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH", dodao je Mektić.

Nepoznanica je kada će se javnosti obratiti Sebija Izetbegović, njezin suprug, Klinički centar Sarajevo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ni nadležne službe državnog Predsjedništva o svom pravilniku načina korištenja službenih vozila. No, stiže prva rekacija iz SDA.

"Ipak, ovdje se ne radi o nekom odlasku na pijacu gospođe Izetbegović sa ovim službenim autom, radi se o jednoj službenoj posjeti koja je u okviru njenog redovnog posla. Jesu li postojali neki sigurnosni razlozi da to tako bude, ja to zaista ne znam, mogu s time špekulirati. O tome će vjerovatno najbolje izjašnjenje dati sama gospođa Izetbegović ili gospodin Bakir Izetbegović", kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Krajem prošle godine, kako piše N1,  27 osoba na državnom nivou imale su službenu pratnju. Fizičku i tehničku zaštitu 24 sata na dan. Podatak o njihovim imenima je tajan, a poražavajuća je informacija da nadležni na upit N1 nisu mogli utvrditi prosječnu visinu troškova zaštite.

"To je događaj koji potvrđuje pravilo njihovog ponašanja – država to sam ja, državno auto je sasvim logično moje osobno auto i još jedna potvrda ogromne bahatosti u obnašanju javne funkcije. Ta famozna Škoda i posljedice koje će uslijediti nakon toga mora biti pouka svima onima koji sebe poistovjećuju sa državom", objasnio je Saša Magazinović, SDP BIH.

Prema Uputstvu iz 2005. članovi Predsjedništva imaju po četiri policijska službenika. Uobičajeno su u pratnji tri vozila. Mogu biti i četiri, a u slučaju saznanja o konkretnom ugrožavanju sigurnosti vrlo važne ličnosti u pratnji može biti, čak, devet vozila. Troškovi nepoznati.

Kopirati
Drag cursor here to close