Što ne dolazi u obzir

Izetbegović rekao što nikada neće dati Hrvatima

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 14:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA kani podržati Hrvate u njihovim osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realiziraju većinsku volju svog biračkog tijela. Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi'', rekao je predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U intervjuu za Faktor, lider SDA je rekao kako ne dolaze u obzir ''nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve nove etničke podjele bilo čega, teritorije, institucija, javnih poduzeća, javnih radio-televizijskih servisa''.

Hrvati nisu uvjet

''Nikada nećemo prihvatiti bilo kakva rješenja koja produbljuju postojeće, daytonske etno-teritorijalne podjele u BiH. Nikada nećemo pristati ni na kakvo rješenje koje znači korak nazad'', rekao je Izetbegović.

Dodao je kako provedba presude Sejdić-Finci nije uvjet za dobivanje kandidatskog statusa, ali ni hrvatsko pitanje.

''Rješenje tzv. hrvatskog pitanja također nije uvjet za kandidatski status. Ali i to se pitanje može riješiti u sklopu provedbe presude Sejdić-Finci ukoliko se od strane HDZ-a ponudi realan prijedlog rješenja koji je u skladu s europskim demokratskim standardima, koji ne vodi u nove ili produbljuje postojeće etničko-teritorijalne podjele, i koji naravno može dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH'', rekao je i dodao kako HDZ BiH nije njegovoj stranci dostavio još niti jedan prijedlog.

''Ništa nam još nisu dostavili. Nadam se da će dostaviti uskoro, i da će dostaviti ne samo nama nego svim parlamentarnim političkim strankama, ili barem svim članicama koalicije na državnoj razini, te taj prijedlog zatim transparentno predstaviti i bh. javnosti'', rekao je i dodao kako ''Čović često pokazuje neutemeljeni optimizam, a ovaj put neutemeljen pesimizam''.

Federacija paše Hrvatima

''Bit će i Federacije BiH i izbora. Federacija itekako pogoduje bosanskohercegovačkim Hrvatima, naročito njihovom biznisu. Deset najvećih distributera u BiH koji godišnje ostvare prihod od 1,5 milijarde KM su hrvatske firme. Bošnjaci osiguraju 80 posto tog prihoda. Slična stvar je i sa sustavom kladionica koje zarade više nego svi telekom operateri zajedno u BiH. Dalje, ravno pola hrvatskog korpusa živi izmiješano s Bošnjacima, a i njima trebaju izbori i stabilna Federacija BiH'', rekao je Izetbegović.

Između ostalog, Izetbegović je rekao kako odnose u Predsjedništvu BiH treba pokušati sačuvati na razini korektne komunikacije, bez obzira na izazove i različita gledanja.

''Politika je stvar interesa, a ne emocija. Moj interes je stabilnost, vladavina zakona, uklanjanje svake vrste diskriminacije'', rekao je i dodao kako smatra da predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pokušava preuzeti na sebe svu odgovornost za sudjelovanje pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju "dana RS-a" u Banja Luci 9. siječnja, jer smatra da kao član kolektivnog vrhovnog zapovjedništva ne može za to odgovarati.

Na taj način, dodaje Izetbegović, Ivanić neće uspjeti od odgovornosti zaštititi, odnosno amnestirati pojedince u lancu komandovanja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama koji su postupili po njegovom zahtjevu.

Govoreći o istupima predsjednika RS-a Milorada Dodika o mogućnosti odcjepljenja tog entiteta, Izetbegović je kazao da su Dodik i parlamentarci iz SNSD-a digli ruku za svaki zakon koji je značio prijenos nadležnosti.

Što s Dodikom?

''Treba pogledati kako su samo neki njihovi istaknuti dužnosnici pozdravili Zakon o obrani i aspiracije BiH prema ulasku u NATO. A onda su počeli da se predomišljaju i da tvrde da su radili pod pritiskom međunarodne zajednice. Pa i mi smo prihvatili Daytonski mirovni sporazum, i entitetsku podjelu zemlje koju je uveo, pod pritiskom etničkog čišćenja i genocida, i ne možemo vratiti točak historije unatrag'', rekao je.

Smatra da ne postoji spremnost da se ugrozi Daytonski mirovni sporazum, a time i mir u BiH te da će Dodik prijetiti i praviti probleme kako bi podigao cijenu svoje kooperativnosti. Ukoliko Dodik bude usporavao i onemogućavao napredak BiH na putu ka članstvu u EU, Izetbegović smatra da će slabašna ekonomija RS-a trpjeti gore posljedice od Federacije.

''Kanton Sarajevo ima jače i bogatije gospodarstvo od kompletne RS. Ako bude pokušao rušiti državu BiH, prvi će biti na udaru, ne samo međunarodne zajednice i institucija države, već i na udaru svih onih problema koji nastaju s platnim prometom, putovnicama, registarskim tablicama, kretanjem ljudi, roba i kapitala, dakle svim onim za što je isključivo nadležna država, a ne neki nepriznati, odmetnuti entitet'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close