Trošarine

Izetbegović izmislio sastanak s neposlušnom četvorkom?

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Salko Sokolović kazao je danas novinarima u Sarajevu da neće glasovati za set zakona o povećanju trošarina koji će se pred zastupnicima naći na sjednici Doma zakazanoj za 20. travnja.

On, kao ni zastupnici te stranke Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, na prošloj sjednici Zastupničkog doma odbili su hitnu proceduru donošenja seta tih zakona koji predviđaju povećanje trošarina na naftu i naftne derivate te lož ulje u iznosu od 15 pfeninga što bi trebalo biti utrošeno za izgradnju cesta i autocesta.

U medijima se međutim pojavila informacija da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao s ta četiri zastupnika, što je Sokolović demantirao tvrdeći kako ni s kim nije razgovarao ni on niti Šepić, dok su Mehmedović i Ahmetović bili na sastanku i razgovarali vezano za određene zaključke koji bi omogućili manje opterećenje za bh. građane.

Tvrdi da, bez obzira na te zaključke on neće promijeniti svoj stav, zbog činjenice da je Zastupnički dom već usvojio mnogo zaključaka u prethodnom razdoblju, ali oni nisu realizirani. Za set zakona neće glasovati jer tvrdi da će to proizvesti i lančana poskupljenja, a građani će biti dodatno zaduženi.

SDA smatra nužnim usvajanje izmjena seta zakona o trošarinama što je uvjet za aktivaciju 156 milijuna eura za Autoceste i 65 milijuna eura za Ceste FBiH.

Prema Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ta mjera, okarakterizirana kao prethodna mjera, jedan je od uvjeta koji se moraju ispuniti kako bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 milijuna KM.

Dom naroda PSBiH ranije je podržao set tih zakonskih rješenja u hitnoj parlamentarnoj proceduri.

Kopirati
Drag cursor here to close