Umjesto četiri

Izbori u Njemačkoj ubuduće svakih pet godina?

Vijesti / Politika | 15. 09. 2017. u 05:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici njemačkih parlamentarnih stranaka postigli su načelni dogovor oko toga da se Bundestag ubuduće bira na razdoblje od pet umjesto dosadašnjih četiri godine, javljaju njemački mediji u četvrtak.

"To bi olakšalo bolju primjenu mnogih kompleksnih zakona i omogućilo njihove eventualne ispravke unutar jednog izbornog razdoblja“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata Thomas Oppermann.

Izvršni predsjednik zastupničkog kluba demokršćana Michael Grosse-Broemer ukazuje na to da bi petogodišnjim izbornim razdobljem rad Bundestaga bio prilagođen izbornim razdobljima Europskog parlamenta te parlamenata njemačkih saveznih pokrajina koji se također, s izuzetkom savezne pokrajine Bremen, biraju na pet godina, piše Hina.

On je u razgovoru za Medijsku mrežu Njemačka izrazio mišljenje da bi petogodišnje izborno razdoblje ostavilo više prostora za donošenje važnih odluka.

"Predizborno razdoblje kao i razdoblja nakon izbora kada se sklapaju koalicije su razdoblja kada parlament funkcionira s ograničenjem. Ovako bi parlament imao pune četiri godine za djelovanje“, rekao je Grosse-Broemer.

Svoju suglasnost produljenju izbornog razdoblja dali su i predstavnici parlamentarnih stranaka Ljevica i Zeleni. No ove dvije stranke su izrazile želju da reforma sadrži i uvođenje elementa direktne demokracije poput referenduma na saveznoj razini.

Za petogodišnji saziv Bundestaga izjasnile su se i Liberalno-demokratska stranka (FDP) i desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) koje će najvjerojatnije nakon izbora 24. rujna ući u parlament.

"Petogodišnji parlamentarni mandat je uobičajen u mnogim zemljama gdje se pokazao kao uspješno rješenje“, rekla je jedna od čelnica AfD-a Alice Weidel.

Novi, petogodišnji mandat Bundestaga bi trebao vrijediti od sljedećih parlamentarnih izbora 2021.

U prvim reakcijama mediji su oštro kritizirali naum političara tvrdeći kako se time umanjuju prava birača u donošenju demokratskih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close