(ne)ovisnost

Izbor sudaca u Čitluku: VSTV priznalo grešku pod pritiskom politike

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 15:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako vrlo često naglašava svoju neovisnost i profesionalnost, Visoko sudsko tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), poništavajući odluku o izboru sudaca Općinskog suda u Čitluku, priznao je da je napravio grešku, ali i pokazao da politika i te kako ima utjecaj na rad ove pravosudne institucije, pišu Nezavisne novine.

Naime, VSTV je nakon žalbi hrvatskih političkih predstavnika poništilo je svoju raniju odluku o imenovanju Gorjane Šajin, Gordane Puljarević, Aide Hidović i Elvine Zadić za sudce Osnovnog suda u Čitluku. Imenovanje ovih sudaca izazvalo je pravu pometnju, prije svega u HDZ-u, a zatim i kod gotovo svih Hrvata, s obzirom na to da su u sredini u kojoj su Hrvati većina za suce imenovani dvoje Bošnjaka, jedan Srbin i jedan Hrvat.

Pravni stručnjaci u BiH, među kojima su i pojedini bivši članovi VSTV-a, ističu da je nesporno to da je VSTV pogriješio jer je imenovao više Bošnjaka sudaca u sredini gdje su većina Hrvati. Oni tvrde da je pravo pitanje: "Kako je VSTv poništio svoju odluku o imenovanju?" Odluke VSTv-a, naime, pogotovo kada su imenovanja u pitanju, su konačne i protiv njih se ne može pokrenuti ili voditi spor. Usprkos tome, oni su ovu odluku poništili.

"Ne vjerujem da su sebi dopustili da pod političkim pritiskom poništavaju svoje ranije odluke. Vjerojatno su uvidjeli grešku i sada je ispravljaju, jer pravilo je da se tamo gdje su Bošnjaci većina, imenuju suca iz tog naroda, ili gdje su Srbi većina, imenuju suce iz tog naroda", rekao je Asim Crnalić, odvjetnik iz Sarajeva i bivši član Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

U VSTV svoju prvobitnu odluku o izboru sudaca u Osnovi sud u Čitluku pravdali su popisom iz 1991. godine, prema kojem je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilo 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata i 7,9 posto Srba, mada i po toj računici nije jasno kako je izabrano više Bošnjaka nego Hrvata za suce tog suda.

"VSTV odluku o imenovanju sudaca u Općinski sud u Čitluku nije poništio zbog političkih pritisaka, već iz razloga što VSTV prilikom utvrđivanja prijedloga za imenovanje nije imao potrebne informacije po svim kriterijima u skladu s članom 44. stav (2) Zakon o VSTV-u BiH", rekli su nam u petak u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH ne odgovarajući na konkretno pitanje hoće li eventualno zbog grešaka neko snositi odgovornost.

Vlado Adamović, odvjetnik i bivši sudac, rekao nam je da je VSTV bio u nedoumici u vezi s izborom sudaca u Čitluku i da se postavlja pitanje je li greška prilikom izbora sudaca u Osnovni sud u Čitluku napravljena namjerno.

Prema neslužbenim informacijama, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) mogao bi se naći u velikim problemima ukoliko ranije izabrani suci u Osnovni sud u Čitluku budu tražile pravdu jer su praktično, a i formalno pravno, smijenjeni bez ikakvog razloga, tj. nisu napravili nikakvu grešku koja povlači disciplinsku odgovornost i smjenu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close