Dragan Mektić

Iz BiH se krijumčari oružje za kriminalce, a možda i teroriste

Vijesti / Flash | 16. 05. 2017. u 09:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je u Bosni i Hercegovini još prisutan problem dobro organiziranih kanala za krijumčarenja oružja u zapadnu Europu, posebno Francusku i Švedsku.

On je danas u Sarajevu, na regionalnom seminaru o borbi protiv krijumčarenja oružja koji je organiziralo Veleposlanstvo Francuske u BiH, istaknuo da u suradnji s francuskim kolegama već dugo provode aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja oružja, te su krijumčarski kanali više puta presijecani, ali budu formirani i novi.

Mektić je pojasnio da se radi o problemu koji imaju sve zemlje zapadnog Balkana zbog velikih količina oružja koje su ostale nakon ratova iz 90-ih a koje se krijumčari u zapadnu Europu za upotrebu u organiziranom kriminalu, a postoji i prijetnja da bude iskorišteno i za terorizam.

''Jedan od mogućih načina za suzbijanje te pojave jeste i otkup tog oružja od građana kako ga ne bi prodavali krijumčarima, a što je i glavni izvor oružja koje krijumčare'', rekao je Mektić.
Veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi istakla je da je za zaustavljanje krijumčarenja oružja iz regije potrebna međunarodna suradnja, koja već postoji ali treba biti intenzivirana.

Navela je da je cilj današnjeg seminara da se stručnjaci iz različitih zemalja upoznaju i izgrade povjerenje za uspješniju buduću suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close