Vrijeme smjena

Ivanić: OHR je davno trebalo ukinuti

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 15:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je instituciju visokog predstavnika u BiH trebalo odavno ukinuti i da je prošlo vrijeme smjena, koje ponovo najavljuje Valentin Inzko.

Komentirajući izjavu visokog predstavnika u BiH da će od međunarodne zajednice tražiti smjenu predsjednika Republike Srpske, Ivanić je istaknuo da sa Miloradom Dodikom ne dijeli politička uvjerenja, ali da smjene nikad ne bi koristio za obračun, piše Srna.

"Smatram da je to davno prošlo vrijeme i da se ni prije 10 godina političari nisu smjeli smjenjivati. To je ostatak diktata međunarodnih institucija koje su nekad sebi davale veći značaj nego što imaju. Nije realno očekivati od OHR-a da to uradi jer u vezi sa smjenama ne postoji suglasnost u međunarodnim institucijama", rekao je Ivanić za "Sputnjik".

On je ocijenio da, ukidanjem institucije visokog predstavnika, neke od zemalja više ne bi imale direktan mehanizam uticaja na BiH, dodajući da se jedan broj njih ne želi toga odreći.

Govoreći o tenzijama na relaciji Sarajevo-Banja Luka, Ivanić je istaknuo da su to "teme Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića".

Ivanić je najavio da će sa Dodikom surađivati kao što je surađivao i u ranijim godinama kad god bude smatrao da je to u interesu srpskog naroda u cjelini.

On je istaknuo da podržava ideju o održavanju zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Federacije BiH o Srebrenici.

"Vrlo je pametna Dodikova inicijativa, kojom se razbijaju uobičajeni tabui da se u Srpskoj ne uvažavaju tuđe žrtve. Zajedničkom sjednicom vlada Srpske i Federacije BiH bila bi unesena novina koju bošnjački političari nikad nisu smjeli da urade", kaže Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close