Masovna ubojstva

Islamska država smaknula 100 svojih stranih boraca jer su željeli otići iz IS-a

Vijesti / Flash | 20. 12. 2014. u 20:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremistička grupa Islamska država pogubila je stotinu svojih stranih boraca koji su pokušali da pobjeći iz stožera u sirijskom gradu Raqqa, javile su u subotu novine Financial Times.

Aktivist koji se protivi Islamskoj državi i režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji je dobro poznat britanskoj poslovnoj novini, izjavio je da je "potvrdio 100 egzekucija" stranih boraca Islamske države koji su napustili de facto prijestolnicu džihadističke grupe.

Borci Islamske države u Raqqi oformili su vojnu policiju koja bi proganjala strane borce koji se ne prijavljuju na svoju borbenu dužnost. Desetine kuća je pretreseno a brojni džihadisti su uhićeni, piše FT.

Neki džihadisti postali su razočarani realnošću sirijskog rata, navodi se u novinskom izvještaju.

Sudeći po britanskim novinama u listopadu, petorica Britanaca, trojica Francuza, dvojica Nijemaca i dvojica Belgijanaca poželjeli su se vratiti kućama nakon što su se požalili da su završili boreći se protiv ostalih pobunjeničkih grupa umjesto protiv Assadovog režima. Islamska država ih je nakon toga uhitila.

Ukupno, između 30 i 50 Britanaca želi se vratiti kućama ali strahuju da bi se mogli suočiti sa zatvorskom kaznom, sudeći po istražiteljima Međunarodnog centra za studije radikalizacije u King Collegeu u Londonu, koga je kontaktirao jedan od džihadista koji je govorio u njihovo ime.

Kopirati
Drag cursor here to close