Islamska država na koljenima
Poraz za porazom
OBJAVA: Utorak, 28. veljače 2017. 9:48
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Sirija rat karta
0

Samo je pitanje logističkih sposobnosti sirijske vojske i Kurda kada će u potpunosti zauzeti područja koja je godinama držala Islamska država.

Islamska država je na koljenima. Nakon što su postrojbe Slobodne sirijske vojske uz podršku turske vojske napokon slomile otpor ISIL-a i zauzele grad Al Bab, izgleda kako je počeo ubrzani raspad Islamske države.

Na svim frontama ISIL bilježi poraze, a sve zaraćene strane u Siriji trenutno su fokusirane prvenstveno na to tko će više uzeti teritorija od Islamske države. U tome najviše uspjeha imaju Kurdi (PYD).

Kurdske snage u Siriji, potpomognute zračnom podrškom američke vojske, ušle su duboko u sunitsku, arapsku pokrajinu Raqqa, gdje se nalazi glavni grad Islamske države. Trenutno se nalaze na samo par kilometara od Raqqe i pripremaju se za završni napad.

S druge strane, Sirijska vojska (SAA) iskoristila je rat između ISIL-a i proturskih postrojbi (FSA) oko grada Al Bab i s juga zauzela značajan teritorij koji je u zadnjih dan-dva dodatno proširila i spojila se na sjeveru s teritorijem koji drže Kurdi. Vrhunac ovoga olako postignutog vojnog uspjeha je ulazak postrojbi SAA u grad Tadif, u neposrednoj blizini Al Baba.

Relativno lako zauzimanje Tadifa izazvalo je proturske snage koje su napale Sirijsku vojsku i pokušale da ih odavde izbace. Nakon žestokih jednodnevnih borbi u kojima nije sudjelovala turska vojska, grad je ostao u rukama SAA.

Spajanje Sirijske vojske s Kurdima (PYD), Turska je spriječena u daljnjem napredovanju teritorijem koji kontrolira Islamska država. Ovo može dodatno zakomplicirati stvari jer postoji mogućnost da se u ovom slučaju postrojbe koje kontrolira Turska i sama turska vojska okrenu novom neprijatelju, Kurdima ili SAA.

Ovo su turski mediji komentirali ''kako su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uspostavile tampon kojim sada onemogućavaju snage opozicije, koje su uz podršku turskih snaga oslobodile taj grad, da krenu dalje u oslobađanje teritorija koju kontrolira ISIS.

Reporter Anadolije iz Al-Baba javlja kako su ''snage sirijskog režima i njemu odanih skupina stranih terorista u proteklom tjednu zauzele 22 naselja južno od Al-Baba, uključujući i mjesta Tadif koje se nalazi na samom južnom ulazu u Al-Bab''.

Kako god, gubitkom Al Baba, Islamska država je pretrpjela značajan udarac i vojni poraz koji će teško nadoknaditi. Kurdi uz američku pomoć nezaustavljivo napreduju sa sjevera, izmučena Sirijska vojska uz rusku pomoć Islamsku državu napada sa zapada, dok su samo Turci ostali na Al Babu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.