Rat u Siriji

ISIL ponovno protjeran iz Palmire

Vijesti / Svijet | 02. 03. 2017. u 09:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijske postrojbe uz podršku ruske vojske ušle su u srijedu u antički grad Palmiru nakon sukoba s džihadistima.

Njihov ulazak u grad koji su im borci Islamske države preoteli početkom prosinca prošle godine, nastavak je niza poraza koje zadnjih dana ISIL bilježi na svim linijama bojišnice diljem Sirije.

Ulazak postrojbi sirijske vojske i ruskih specijalaca u Palmiru dogodio se iznenađujuće brzo i lako što dodatno potvrđuje činjenicu kako je Islamska država u ozbiljnim problemima.

Još tijekom jučerašnjeg dana zauzeta je zračna luka u Plamiri i vrhovi u okolici grada, nakon čega su postrojbe sirijske vojske ušle u pojedine kvartove. U pojedinim dijelovima Palmire još su ostali manje skupine ISIL-ovaca.

Prema nekim informacijama ISIL se povukao iz većeg dijela Palmire nakon što je postavio mine u gradu, dok se njihove samoubojice nalaze u istočnim četvrtima.

Palmira je upisana u svjetsku baštinu čovječanstva. Zauzeli su je u svibnju 2015. borci ISIL-a koji su ondje uništili hramove i izveli masovna pogubljenja. ISIL je istjeran u ožujku 2016., ali Palmiru je ponovno zauzeo u prosincu.

Uz potporu ruskih bombardera snage sirijske vlade počele su prije nekoliko tjedana ofenzivu za osvajanje Palmire napredujući iz pustinje u pokrajini Homs.

Kopirati
Drag cursor here to close