Spavači

ISIL ima do 80 ljudi spremnih za napade u EU

Vijesti / Flash | 20. 11. 2016. u 07:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država Irak i Levant ima između 60 i 80 operativaca u Europi spremnih da izvedu napade u bilo kojem trenutku, rekao je nizozemski dužnosnik za borbu protiv terorizma.

U intervjuu za AP, Dick Schoof, protuteroristički koordinator u Nizozemskoj, naveo je da su to procjene obavještajnih stručnjaka.

Dodao je da ti ISIL-ovi operativci dobivaju poruke od grupe koja od njih traži da "ne dolaze u Siriju i Irak, nego da pripremaju napade u Europi". Realne šanse za napad Prema riječima Schoofa, u posljednjih šest mjeseci broj "stranih terorističkih boraca" nije porastao, ali činjenica da oni ne putuju "ne znači da je potencijalna prijetnja" nestala.

Vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji i Iraku također dovode do "raspršivanja" boraca. To će, ocijenio je, vjerojatno dovesti do postupnog povećanja broja izbjeglica koje će predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti Nizozemske i drugih europskih zemalja.

Schoof je, također, upozorio da iako Nizozemska nije bila meta velikog napada, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, “realne su šanse” da se on dogodi.

Kopirati
Drag cursor here to close