MV Maersk Tigris

Iranska mornarica zauzela američki teretni brod u Perzijskom zaljevu

Vijesti / Svijet | 28. 04. 2015. u 16:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska TV postaja u državnom vlasništvu Al Arabiya javila je da su iranske snage zauzele američki teretni brod nakon što su otvorile vatru po njemu u Perzijskom zaljevu u utorak i preusmjerile ga u pravcu iranske luke Bandar Abbas.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je da su se iranske snage ukrcale na brod koji je plovio pod zastavom Maršalskih otoka, MV Maersk Tigris, u Perzijskom zaljevu. Kazao je da se to dogodilo nakon što su iranski patrolni brodovi otvorili vatru po pramcu broda i prinudile ga plovi prema iranskim vodama, prenosi agencija Reuters.

''Na brodu nije bilo američkih državljana'' rekao je glasnogovornik, negirajući navode Al-Arabiye da su 34 američka mornara bila na palubi. Kazao je da je brod plovio kroz Hormuški moreuz kada se incident dogodio.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iranskih dužnosnika.

Iran je ranije s vremena na vrijeme prijetio da će blokirati moreuz kako bi izrazio protivljenje sankcijama koje su mu nametnute zbog njegovog nuklearnog programa.

Moreuz je uski vodeni pojas koji razdvaja Oman i Iran. On povezuje najveće proizvođače nafte iz regije Zaljeva, kao što su Saudijska Arabija, s Omanskim zaljevom i Arapskim morem.

Kopirati
Drag cursor here to close