Inzko: Nema potrebe da poništavam nelegalan referendum u RS
Dodik ga nazvao lažovom
OBJAVA: Subota, 3. prosinca 2016. 8:51
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Valentin Inzko prijeti prst
1

Štoviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan od samog početka zbog odstupanja od odluka Ustavnog suda i da nema potrebe da ga poništava. On je u intervjuu za sarajevski site vijesti.ba naveo da su njegovi stavovi "jasno navedeni u izvještaju na tu temu dostavljenom Vijeću sigurnosti UN".

"Nije bilo potrebe da interveniram, budući da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korištenje mojih ovlaštenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke", rekao je Inzko.

Na konstataciju novinara da "pojedini politički dužnosnici iz RS tvrde da je (predsjednik RS Milorad) Dodik međunarodnoj zajednici i Kancelariji Visokog predstavnika (OHR) obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum, kao i da će provesti samo anketu među građanima i sprovesti Odluku Ustavnog suda BiH" i pitanje je li mu "Dodik to obećao", Inzko je odgovorio da njemu "predsjednik Dodik nije ništa obećao".

"Štoviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa jer se rezultat unaprijed znao 99.99 poto. Pored toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije", rekao je Inzko i dodao da "priča o anketi ne pije vodu".

Na pitanje jesu li točni navodi da je "OHR čekao objavu izvještaja (o rezultatima referenduma) u Službenom glasniku kako bi referendum stavio izvan snage" i "što će uraditi ukoliko rezultati referenduma ipak budu objavljeni, kao što to tvrdi Narodna skupština RS", Visoki predstavnik u BiH je odgovorio da "nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan".

"Pored toga, Ustavni sud je iznio jasan stav o ovom pitanju u tri odvojene odluke, a u posljednjoj je poništio rezultate referenduma. Razmislio bih o korištenju mojih ovlaštenja da se ovim pitanjem nije na vrijeme pozabavio sud. Politika međunarodne zajednice je nepromijenjena - domaće institucije moraju da budu primarno odgovorne za rješavanje neslaganja", kazao je Inzko i dodao da "ne treba zaboraviti ni činjenicu da Beograd, kao ni Zagreb, nisu podržali referendum". Inzko je za vijesti.ba rekao i da se nada da je "ovaj referendum otrijeznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane".

 

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Dezurni Kriticar
1. Dezurni Kriticar
prije 296 dan.
TI Inzko, boga mi kao da živiš u Ditnilendu. O kakvom otriježnjenju političara pričaš? Pa oni su planirano sve radili i njima je u cilju ovaj kaos koji vlada u zemlji. Njima je najbitnija stvar, da oni dobiju kredit od MMF-a, a sve ostalo je u drugom planu.
+4
-0
0
BA
InternetExplorer