konstitutivnost

Intelektualci pozivaju Bošnjake da ''spase'' Srbe u HNŽ

Vijesti / Politika | 04. 09. 2017. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca prije tri godine javno je zatražilo od zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije da se izvrše izmjene Ustava HNŽ, kako bi se i građani srpske nacionalnosti u HNŽ priznali kao konstitutivni narod. Konstitutivnost naroda i ravnopravnost građana BiH na cijelom njenom teritoriju zajamčena je Ustavom BiH, a u Federaciji BiH, Ustavom Federacije BiH'', navodi se u priopćenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Naime, na posljednjoj sjednici Kolegija Skupštine HNŽ nisu prihvaćeni amandmani na Ustav HNŽ kojim se ova anomalija trebala ispraviti, tako da u prijedlog Dnevnog reda za narednu sjednicu Skupštine HNŽ ova točka nije uvrštena.

''Žalosti nas činjenica da ovu inicijativu nisu podnijeli čelni ljudi Skupštine HNŽ iz reda Bošnjačkog ili Hrvatskog naroda, jer bi imala mnogo snažniju društvenu i političku poruku. Ovom prilikom pozivamo sve zastupnike u Skupštini HNŽ, posebno iz reda bošnjačkog naroda, bez obzira na stranačku pripadnost, da budu nositelji aktivnosti zaštite jednakopravnosti svih naroda i građana u BiH, te da se Ustav HNŽ u pogledu konstitutivnosti Srba usuglasi s Ustavom Federacije BiH i Ustavom BiH'', priopćeno je.

Ističu kako odstupanje od principa da su svi narodi i građani BiH jednakopravni na cijeloj teritoriji BiH, jeste odustajanje od višestoljetnog bića BiH i izravna podrška svim onim snagama u BiH (i izvan BiH) koji žele BiH urediti na temeljima ratom i agresijom "zaokruženih" etničkih teritorija.

Navode da nije prihvatljivo da Srbi nisu konstitutivan narod u HNŽ, i ova anomalija se mora ispraviti.

''Bilo kakve politikantske špekulacije po ovom pitanju su bespotrebne, retrogradne i uperene su protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana'', navodi se u priopćenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Podsjećamo, Županijski odbor SDA HNŽ-a priopćio jeh.

Kopirati
Drag cursor here to close