Žrtve

Institucije protiv žrtava: U ratu silovano 50.000 osoba

Vijesti / Flash | 20. 06. 2017. u 09:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez logoraša BiH upozorio je da je i nakon 22 godine od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH prisutna stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja, koje nisu ostvarili svoja prava i dobili adekvatnu zaštitu, te su potpuno nevidljivi i zanemareni u društvu.

''Svjedoci nemaju nikakvu zaštitu, a neosjetljivost institucija društva prema preživjelima ratnog silovanja je raširena. Upravo to je jedan od glavnih uzroka zašto se preživjeli odlučuju da šute i da se sami nose sa svojom traumom'', priopćeno je iz Saveza povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu.

Navode da je praksa dokazala da bh. institucije, koje bi trebale štititi prava preživjelih često predvode takvu stigmatizaciju.

"Inertnost sustava naspram žrtava silovanja i ostvarivanja njihovih prava je dostigla svoj vrhunac, pa se pitamo, hoće li za koju godinu imati tko svjedočiti i boriti se za ljudska prava i slobode onih koji su preživjeli torture silovanja i seksualnog zlostavljanja i ratu", navodi se.

Iz tog razloga Savez logoraša BiH poziva institucije da preuzmu odgovornost i poduzmu potrebne radnje za osiguranje adekvatnih prava žrtvama seksualnog zlostavljanja i silovanja, kao i žrtvama bilo kojeg oblika ratne torture u BiH.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, prema procjenama UN-a, silovano je najmanje 50.000 muškaraca, žena i djevojčica, a samo u logorima više od 25.000. Silovanje i seksualno nasilje je korišteno kao ratna strategija i oružje, a točan broj žrtava ovih tortura nikada neće biti moguće utvrditi, navedeno je u priopćenju Saveza logoraša BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close