KO SDA HNŽ

Imenovanje komesara MUP-a HNŽ-a: SDA traži provođenje presude Suda

Vijesti / Flash | 07. 09. 2017. u 06:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

KO SDA HNŽ od nadležnih organa Hercegovačko-neretvanske županije traži da se provede presuda Županijskog suda Mostar, kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje komesara policije HNŽ, navode u svom priopćenju.

''Najoštrije osuđujemo neodgovorno medijsko komentiranje pravomoćne sudske odluke od strane KO HDZ-a HNŽ, uz neprimjereno i diskriminirajuće licitiranje nacionalnim pripadnostima sudaca koji su odlučivali u navedenom predmetu'', navodi SDA HNŽ i dodaje:

''Podsjećamo javnost da je jedan od sudionika natječaja za komesara policije, uz podršku Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ, prije nepune tri godine pokrenuo postupke pred nadležnim organima radi poništenja Odluke o nezakonitom imenovanju komesara policije HNŽ. Pozdravljamo činjenicu da je Županijski sud Mostar uvažio nesporne argumente da je postupak bio nezakonit. Prije odluke Županijskog suda, razmatrajući kaznene prijave koje je podnio Klub Bošnjaka protiv odgovornih osoba za nezakonito imenovanje komesara, županijski tužitelji Spomenko Jukić i Mladen Jurišić, te federalni tužitelj Zdravko Knežević također su potvrdili navode Kluba Bošnjaka da su prekršene procedure pri imenovanju komesara policije HNŽ'', dodaju u priopćenju.

SDA HNŽ navodi kako je na dopis Kluba Bošnjaka od 30.9.2014.godine, kojim je od OHR-a zatražena odgovarajuća reakcija na nezakonito imenovanje, Visoki predstavnik Valentin Inzko jasno je dao preporuku da je to nadležnost domaćih institucija.

''S obzirom da su nadležne domaće institucije donijele pravosnažnu odluku, očekujemo da nadležni organi HNŽ provedu presudu Suda, te utvrde konkretnu pojedinačnu odgovornost svih aktera u procesu nezakonitog imenovanja komesara policije, posebno s aspekta nastale štete po Hercegovačko-neretvansku županiju'', priopćio je SDA HNŽ.

SDA će, kao i do sada, inzistirati na poštivanju Ustava i zakona, čime se osigurava pravna i svaka druga sigurnost svih građana.

''Da li KO HDZ HNŽ svojim priopćenjem od 06.09.2017. godine poručuje javnosti da poništenje nezakonitog imenovanja Ilije Lasića na mjesto komesara MUP-a HNŽ nije validno, niti provedeno po Zakonu, jer to nije uradio sudac odgovarajuće nacionalnosti. Svjedoci smo da HDZ BiH već godinama pokušava politiku izravno involvirati u rad tužiteljstva i sudova, a što je posebno izraženo kroz pritiske na VSTV pri imenovanju pojedinih sudaca. Javnost i HDZ BIH podsjećamo kako postupak imenovanja Ilije Lasića nikada nije potvrdila Vlada HNŽ, čime postupak izbora nije bio zakonit, što je u konačnici potvrdio i Županijski sud u Mostaru'', piše KO HDZ HNŽ-a u svom priopćenju.

U priopćenju navode kako ''očekuju od svih nadležnih organa HNŽ da u danom roku u potpunosti izvrše presudu Suda i na taj način pokažu odgovoran odnos prema vladavini prava kao osnove za pravnu i svaku drugu sigurnost građana''.

''SDA HNŽ podržava apel KO HDZ HNŽ upućenog Vladi HNŽ, kojim se sugerira da treba voditi računa o zaštiti sigurnosti građana. Ministri iz SDA će u tom pravcu podržati zakonite procedure izbora komesara HNŽ, kao i rješenja koja omogućavaju nesmetano funkcioniranje Uprave policije. Na taj način stepen sigurnosti građana ne bi bio ugrožen. Istovremeno očekujemo da HDZ odblokira izbor i imenovanje Neovisnog odbora u Skupštini HNŽ, koji bi u redovnom postupku i na zakonit način proveo proceduru izbora komesara policije'', navodi KO SDA HNŽ.

Podsjećamo, s druge je strane Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako je Županijski sud u Mostaru, presudom u kojoj je osporio izbor ravnatelja policije HNŽ-a, "stao na stranu SDA''.

Kopirati
Drag cursor here to close