Zatvor

Ilija Jurišić tužio Srbiju

Vijesti / Flash | 15. 06. 2017. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, nakon pripremne, u četvrtak je održalo prvu raspravu u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije.

Na današnjoj raspravi Ilija Jurišić je izjavio da je uhićenje 11. svibnja 2007. godine na beogradskom aerodromu Nikola Tesla za njega predstavljao pravi šok kao i za njegovu obitelj jer je uhićenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke, a da nitko nije znao zbog čega ga privode.

''U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteže razdoblje mog života. Ne mogu kazati da me je netko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao netko tko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija'', obratio se Jurišić sudskom vijeću.

Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je naglasio kako ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena njemu i obitelji, te da bi želio da štetu koju potražuje plati onaj koji ga je doveo u ovu situaciju, a znao je da nije kriv za bilo koje krivično djelo.

''To je bivši tužitelj Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhićen sazvao pres-konferenciju i novinarima objavio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da uhićen ja kolateralna šteta u odnosima dviju država'', kazao je Jurišić.

Podsjećamo, Tuzlak Ilija Jurišić je uhićen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. svibnja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.

Rješenjem Apelacijskog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u suradnji sa svojim sodvjetnikom Đorđem Dozetom podnio tužbu protiv Republike Srbije.

''U ovom sudskom procesu tužbu je zastupao Milan Petrović, zamjenik tužitelja za ratne zločine Republike Srbije, koji je nakon kompromitirajućeg sudskog procesa bio kandidat za dužnost prvog čovjeka u Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije, ali prilikom izbora u Skupštini Srbije nije dobio ni jedan glas'', priopćeno je iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close