Sigurnosno stanje

Iako se pljačka, stanje je dobro: Policija u HNŽ-u prati raspoloženje na internetu

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih dana u Mostaru i okolici zabilježeno je nekoliko oružanih razbojništva, no glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Srećko Bošnjak kaže kako sigurnosno stanje na područja Mostara i Županije nije pogoršano.

''U prvom mjesecu ove godine dogodilo se nekoliko razbojništava. Napadnute su kladionice, trgovine mješovite robe i benzinska crpka. To sigurno unosi nemir među građane koji to dožive kako mediji izvjeste o tim događajima, ali kad mi otkrijemo odjednom počinitelje 20 razbojništava, mediji puno manje pišu o tome'', kazao je Bošnjak u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako se trenutno poduzimaju policijske mjere prema nekoliko osoba koje se dovode u vezu s razbojništvima, ali da u interesu istrage ne može ići s više detalja u javnost.

Iznoseći podatke o stanju kriminaliteta na području HNŽ-a u 2014. godini, Bošnjak je kazao da je zabilježen manji pad broja kaznenih djela. Tako je u protekloj godini ukupno zabilježeno 1 615 kaznenih djela koja se odnose na opći kriminalitet, što je za osam slučajeva manje u odnosu na 2013. godinu.

Od spomenutog broja u 52 slučaja radi se o razbojništvima (pljačke kladionica, trgovina i slično), dok je godinu ranije zabilježeno 69 razbojništava.

Kada su u pitanju krađe automobila, u 2014. godini na području HNŽ-a otuđeno je 85 osobnih automobila, što je za jedan manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviše ukradenih automobila je onih marke volkswagen njih 55, slijedi BMW, 10, audi 4, itd. Prema podatcima MUP-a, tek se svaki deseti ukradeni automobil pronađe.

U oblasti sigurnosti prometa u protekloj godini na području Županije zabilježeno je 1 995 prometnih nesreća, 77 više u odnosu na prethodnu godinu, u kojima je život izgubilo 25 osoba, dok je u 2013. godini 26 smrtno stradalih.

U protekloj godini zabilježen je veliki pad broja prekršaja protiv javnog reda i mira. U 2013. godini registrirano je 1 328 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a u 2014. godini 990 slučajeva, što je manje za 25 posto.

Bošnjak je podsjetio kako je u protekloj godini s radom započeo video nadzor javnih površina u Mostaru što se, po njegovim riječima, pokazalo od velike koristi za uspješan rad policije, kako u oblasti sigurnosti prometa, tako i u rješavanju nekih ozbiljnijih kaznenih djela.

Problem je, kaže Bošnjak, što je do sada instalirano samo deset od planiranih 70 kamera.

''Uvijek nam se na planu uspostave bolje sigurnosne situacije ispriječi jedan problem, a to je novac. Planirana su sredstva u županijskom proračunu za ovu namjenu, ali i mi kao i ostali građani čekamo uspostavu vlasti i usvajanje novog proračuna'', kazao je glasnogovornik MUP-a.

On se osvrnuo i na prošlogodišnje prosvjede građana, koji su završili nasiljem i paljevinom nekoliko zgrada u Mostaru, kazavši kako se policija sprema za skoru godišnjicu tih prosvjeda i najave novih okupljanja nezadovoljnih građana.

''Policija prati što se piše po internetu, što pišu mediji, kakvo je raspoloženje među građanima. Mi nikome nećemo, niti smijemo, osporiti pravo da izrazi svoj socijalni bunt i da prinudi političare ponašati se u interesu građana koji su ih birali. Međutim, postoje granice koje se ne smiju prijeći i mi ćemo se potruditi da i onima koji prosvjeduju, i onima protiv kojih se prosvjeduje, omogućimo sigurnost, i osobnu i imovinsku'', istaknuo je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close